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研究活動

専門分野

食品機能学 (Functional Food Science)

研究テーマ

食品抗酸化物質の生理機能に関する研究, 脂質過酸化反応機構に関する研究 (抗酸化物質 (antioxidant), 脂質過酸化反応 (lipid peroxidation), 酸化ストレス (oxidative stress), フラボノイド (flavonoids), カロテノイド (carotenoids))

著書・論文

著書:

1. 河井(近藤) あかり, 酒井 徹, 寺尾 純二, 向井 理恵 :
論文紹介「血管内皮細胞における過酸化水素誘導性カベリオン‐1リン酸化にたいするケルセチンの抑制効果,
日本ビタミン学会, 2021年12月.
2. 向井 理恵, 寺尾 純二 :
第13章 筋萎縮予防因子としての食事性ポリフェノール,
株式会社 建帛社, 2015年5月.
3. 向井 理恵, 寺尾 純二 :
プレニル化はフラボノイドの機能性を増強する,
一般社団法人バイオインダストリー協会, 2015年5月.
4. 向井 理恵, 寺尾 純二 :
今日の話題,プレニルフラボノイドの生体利用性「プレニル化は体内滞留時間を延長させて,組織への蓄積を高める」,
日本農芸化学会会誌, 2015年1月.
5. Junji Terao, Rie Mukai, Yamashita Y., Ochi Arisa, Kohno Shohei, Katsuya Hirasaka and Takeshi Nikawa :
Chapter 7. Food Functions Preventing Muscle Atrophy.,
2014.
6. 向井 理恵, 二川 健, 寺尾 純二 :
フラボノイドによる廃用性筋萎縮予防,
株式会社シーエムシー出版, 2013年10月.
7. 榊原 啓之, 下位 香代子, 寺尾 純二, 武田幸作・齋藤規夫・岩科 司 編 :
植物色素フラボノイド, --- フラボノイドの薬理作用 ---,
株式会社 文一総合出版, 東京, 2013年6月.
8. 向井 理恵, 根本 尚夫, 二川 健, 寺尾 純二 :
プレニルフラボノイドの生理機能性,
日本ビタミン学会, 2013年2月.
(CiNii: 1390001205669531264)
9. Baetta G., Consentino M.T., Sakurada S., M Piskula and Junji Terao :
Herbal Medicines for Human Health, --- Bioavailability issues of non-nutrient plant and fruit constituents. ---,
CRC press, Sep. 2012.
10. Junji Terao, .E. Jeremy P Spencer and Alan Crozier :
Flavonoids nad Related compounds-Bioavilability and function-., --- Bioavailability of Flavonols and flavones. ---,
CRC press, Apr. 2012.
11. 向井 理恵, 寺尾 純二 :
イソフラボンと抗酸化活性評価,
フジメディカル出版, 2011年10月.
12. 山西 倫太郎, 寺尾 純二, 高村 仁知 :
改訂 食品機能学,
光生館, 東京, 2011年10月.
13. 向井 理恵, 寺尾 純二 :
Functional Food 機能性食品の基礎から臨床へ (吉川敏一 編集), --- 〈第1特集〉5.イソフラボンと抗酸化活性評価 ---,
フジメディカル出版, 大阪, 2011年10月.
14. Rie Mukai, Junji Terao, Yasuhito Shirai, Naoaki Saito and Hitoshi Ashida :
Determination of Subcellular Localization of Flavonol in Cultured Cells by Laser Scanning. (Edited by: Chau-Chang Wang), --- Laser Scanning, Theory and Applications Chapter12 ---,
InTech, Apr. 2011.
(DOI: 10.5772/15717)
15. 寺尾 純二 :
ビタミン総合事典 /日本ビタミン学会編集, --- III. 2.1 はじめに(概要と歴史) ---,
朝倉書店, 東京, 2010年11月.
16. 新井 博文, 寺尾 純二 :
食品機能素材IV, --- 第3章 食品の抗酸化機能 ---,
株式会社 シーエムシー出版, 東京, 2010年11月.
17. 寺尾 純二 :
からだと光の事典/太陽紫外線防御研究委員会, --- II.3.5 資質の酸化変性 ---,
朝倉書店, 東京, 2010年11月.
18. Junji Terao, Kaeko Murota and Yoshichika Kawai :
Recent Advances in Polyphenol Research, Volume2, --- Chapter8 Antiatheroscletic Effects of Dietary Flavonoids:Insight into their Molecular Action Mechanism at the Target Site ---,
Wiley-Blackwell, Jul. 2010.
19. Junji Terao :
PLANE PHENOLICS AND HUMAN HEALTH, --- 8. Flavonols:Metabolism,Bioavailability,and Health Impact ---,
John Wiley & Sons, Inc., Nov. 2009.
20. Junji Terao :
Dietary Flavonoids as Antioxodants,
Karger, 2009.
21. 寺尾 純二 :
栄養学研究の最前線 (小川正,河田照雄・寺尾純二編集), --- 食品機能研究の進歩 ---,
株式会社 建帛社, 東京, 2008年4月.
22. 寺尾 純二 :
機能性食品の科学「ユビキノン」,
朝倉書店, 東京, 2007年8月.
23. 寺尾 純二, 長尾 昭彦, 板東 紀子 :
機能性食品の事典, --- 第Ⅱ編 機能性食品成分の科学 6.カロテノイド ---,
朝倉書店, 東京, 2007年8月.
24. 寺尾 純二, 榊原 啓之 :
抗ストレス食品の開発と展望, --- 第12章 3 人参サポニン, 6 羅布麻エキス ---,
株式会社 シーエムシー出版, 東京, 2006年10月.
25. 寺尾 純二 :
人参サポニン・羅府痲エキス,
株式会社 シーエムシー出版, 東京, 2006年10月.
26. 武田 英二, 岡久 稔也, 高橋 保子, 国清 紀子, 松村 晃子, 中屋 豊, 西 正晴, 竹谷 豊, 吉本 勝彦, 寺尾 純二, 美馬 福恵, 吉岡 昌美, 山田 静恵, 石澤 啓介, 鈴木 麗子, 藤田 知代, 新井 英一, 桑波田 雅士, 岡田 和子 :
栄養管理のチーム医療,
文光堂, 東京, 2006年4月.
27. 寺尾 純二 :
酸化ストレスマーカー, --- 1 脂質ヒドロペルオキシド ---,
株式会社 学会出版センター, 東京, 2005年5月.
28. 板東 紀子, 寺尾 純二 :
サプリメントデータブック, --- Ⅲー11 キサントフィル,Ⅲー12 カロテノイド ---,
株式会社 オーム社, 東京, 2005年3月.
29. 板東 紀子, 寺尾 純二 :
Ⅰー1 ビタミンA,
株式会社 オーム社, 東京, 2005年3月.
30. 寺尾 純二 :
食の科学ライブラリー3 食品成分のはたらき, --- フラボノイドの吸収代謝と抗酸化作用の制御 ---,
朝倉書店, 東京, 2004年3月.
31. 寺尾 純二 :
色から見た食品のサイエンス, --- Ⅳ ヒトへの応用の動向と将来 ---,
サイエンスフォーラム, 千葉, 2004年2月.
32. 寺尾 純二, 室田 佳恵子 :
色から見た食品のサイエンス, --- 第3節 食用色素·生体内代謝産物の生理作用研究の将来性 ---,
サイエンスフォーラム, 千葉, 2004年2月.
33. 山西 倫太郎, 寺尾 純二, 高村 仁知 :
食品機能学,
光生館, 東京, 2003年4月.
34. 寺尾 純二, 室田 佳恵子 :
食と生活習慣病ー予防医学に向けた最新の展開ー, --- 5-2 機能性食因子のバイオアベイラビリティー ー抗酸化活性ケルセチンを例にー ---,
株式会社 昭和堂, 京都, 2003年1月.
35. 寺尾 純二 :
ビタミン研究のブレークスルー ー発見から最新の研究までー, --- カロテノイドの抗酸化研究∼ブレークスルーはどこに?∼ ---,
有限会社 学進出版, 横浜, 2002年4月.
36. 寺尾 純二 :
(一)ーエピカテキンの吸収と代謝,
株式会社 学会出版センター, 東京, 2002年3月.
37. 寺尾 純二 :
食品の光劣化防止技術, --- 第1節 抗酸化物質の特性と光劣化制御 ---,
, 千葉, 2001年2月.
38. Sayuri Miyamoto, Kaeko Murota and Junji Terao :
High Oxidizability of Large Intestinal Mucosa in Iron Ion-Induced Lipid Peroxidation,
Karger, 2001.

学術論文(審査論文):

1. Yoshiaki Tanaka, Hitomi Okuyama, Miyu Nishikawa, Shin-ichi Ikushiro, Mayumi Ikeda, Yu Ishima, Yuichi Ukawa, Kenichi Oe, Junji Terao and Rie Mukai :
8-Prenylnaringenin tissue distribution and pharmacokinetics in mice and its binding to human serum albumin and cellular uptake in human embryonic kidney cells.,
Food Science & Nutrition, Vol.10, No.4, 1070-1080, 2022.
(徳島大学機関リポジトリ: 117445,   DOI: 10.1002/fsn3.2733,   PubMed: 35432956,   Elsevier: Scopus)
2. Akari Kondo-Kawai, Tohru Sakai, Junji Terao and Rie Mukai :
Suppressive effects of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in endothelial cells,
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Vol.69, No.1, 1-9, 2021.
(徳島大学機関リポジトリ: 116063,   DOI: 10.3164/jcbn.20-190,   PubMed: 34376911)
3. Rie Mukai, Takashi Fukuda, Asami Ohnishi, Takeshi Nikawa, Mutsuki Furusawa and Junji Terao :
Chocolate as a food matrix reduces the bioavailability of galloylated catechins from green tea in healthy women.,
Food & Function, Vol.12, No.1, 408-416, 2021.
(徳島大学機関リポジトリ: 115529,   DOI: 10.1039/d0fo02485f,   PubMed: 33393957)
4. Erika Nuka, Kohta Ohnishi, Junji Terao and Yoshichika Kawai :
ATP/P2X7 receptor signaling as a potential anti-inflammatory target of natural polyphenols.,
PLoS ONE, Vol.13, No.9, e0204229, 2018.
(徳島大学機関リポジトリ: 114342,   DOI: 10.1371/journal.pone.0204229,   PubMed: 30248132)
5. Agustin Martin Morales, Rie Mukai, Kaeko Murota and Junji Terao :
Inhibitory effect of catecholic colonic metabolites of rutin on fatty acid hydroperoxide and hemoglobin dependent lipid peroxidation in Caco-2 cells.,
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Vol.63, No.3, 175-180, 2018.
(DOI: 10.3164/jcbn.18-38,   PubMed: 30487666,   Elsevier: Scopus)
6. Rie Mukai, Hitomi Horikawa, Pei-Yi Lin, Nao Tsukumo, Takeshi Nikawa, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto and Junji Terao :
8-Prenylnaringenin promotes recovery from immobilization-induced disuse muscle atrophy through activation of the Akt phosphorylation pathway in mice.,
American Journal of Physiology. Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, Vol.311, No.6, R1022-R1031, 2016.
(徳島大学機関リポジトリ: 112458,   DOI: 10.1152/ajpregu.00521.2015,   PubMed: 27629889)
7. Chiemi Kamada, Rie Mukai, Akari Kondo, Shinya Sato and Junji Terao :
Effect of quercetin and its metabolite on caveolin-1 expression induced by oxidized LDL and lysophosphatidylcholine in endothelial cells.,
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Vol.58, No.3, 193-201, 2016.
(徳島大学機関リポジトリ: 109709,   DOI: 10.3164/jcbn.16-2,   PubMed: 27257344)
8. Ayami Hisanaga, Rie Mukai, Kozue Sakao, Junji Terao and De-Xing Hou :
Anti-inflammatory effects and molecular mechanisms of 8-prenyl quercetin.,
Molecular Nutrition & Food Research, Vol.60, No.5, 1020-1032, 2016.
(徳島大学機関リポジトリ: 112470,   DOI: 10.1002/mnfr.201500871,   PubMed: 26872410)
9. Rie Mukai, Naoko Matsui, Yutaka Fujikura, Norifumi Matsumoto, De-Xing Hou, Noriyuki Kanzaki, Hiroshi Shibata, Manabu Horikawa, Keiko Iwasa, Katsuya Hirasaka, Takeshi Nikawa and Junji Terao :
Preventive effect of dietary quercetin on disuse muscle atrophy by targeting mitochondria in denervated mice.,
The Journal of Nutritional Biochemistry, Vol.31, 67-76, 2016.
(DOI: 10.1016/j.jnutbio.2016.02.001,   PubMed: 27133425)
10. Katsuya Hirasaka, Shinobu Saito, Saki Yamaguchi, Riho Miyazaki, Yao Wang, Marie Haruna, Shigeto Taniyama, Atsushi Higashitani, Junji Terao, Takeshi Nikawa and Katsuyasu Tachibana :
Dietary Supplementation with Isoflavones Prevents Muscle Wasting in Tumor-Bearing Mice.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.62, No.3, 178-184, 2016.
(DOI: 10.3177/jnsv.62.178,   PubMed: 27465724)
11. Tomoki Abe, Katsuya Hirasaka, Kohno Shohei, Tomida Chisato, Haruna Marie, Uchida Takayuki, Ohno Ayako, Oarada Motoko, Teshima-Kondo Shigetada, Yuushi Okumura, Choi Inho, Aoyama Toshiaki, Junji Terao and Takeshi Nikawa :
Capric Acid Up-Regulates UCP3 Expression without PDK4 Induction in Mouse C2C12 Myotubes,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.62, No.1, 32-39, 2016.
(DOI: 10.3177/jnsv.62.32,   PubMed: 27117849,   Elsevier: Scopus)
12. Yasuaki Kashino, Kaeko Murota, Namiko Matsuda, Muneaki Tomotake, Takuya Hamano, Rie Mukai and Junji Terao :
Effect of Processed Onions on the Plasma Concentration of Quercetin in Rats and Humans.,
Journal of Food Science, Vol.80, No.11, H2597-H2602, 2015.
(DOI: 10.1111/1750-3841.13079,   PubMed: 26375490)
13. Chieko Shiota, Tomoki Abe, Nobuhiko Kawai, Ayako Ohno, Shigetada Teshima-Kondo, Hiroyo Mori, Junji Terao, Eiji Tanaka and Takeshi Nikawa :
Flavones Inhibit LPS-Induced Atrogin-1/MAFbx Expression in Mouse C2C12 Skeletal Myotubes.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.61, No.2, 188-194, 2015.
(徳島大学機関リポジトリ: 109398,   DOI: 10.3177/jnsv.61.188,   PubMed: 26052151,   Elsevier: Scopus)
14. Rita Cristina Orihuela Campos, Naofumi Tamaki, Rie Mukai, Makoto Fukui, Kaname Miki, Junji Terao and Hiro-O Ito :
Biological impacts of resveratrol, quercetin, and N-acetylcysteine on oxidative stress in human gingival fibroblasts.,
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Vol.56, No.3, 220-227, 2015.
(徳島大学機関リポジトリ: 109399,   DOI: 10.3164/jcbn.14-129,   PubMed: 26060353,   Elsevier: Scopus)
15. Arisa Ochi, Tomoki Abe, Reiko Nakao, Yoriko Yamamoto, Kanako Kitahata, Marina Takagi, Katsuya Hirasaka, Ayako Ohno, Shigetada Teshima-Kondo, Gwag Taesik, Inho Choi, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto, Rie Mukai, Junji Terao and Takeshi Nikawa :
N-myristoylated ubiquitin ligase Cbl-b inhibitor prevents on glucocorticoid-induced atrophy in mouse skeletal muscle.,
Archives of Biochemistry and Biophysics, Vol.570, 23-31, 2015.
(徳島大学機関リポジトリ: 109380,   DOI: 10.1016/j.abb.2015.02.006,   PubMed: 25689493,   Elsevier: Scopus)
16. Rie Hashimoto, Atsuko Sakai, Masumi Murayama, Arisa Ochi, Tomoki Abe, Katsuya Hirasaka, Ayako Ohno, Shigetada Teshima-Kondo, Hiroaki Yanagawa, Natsuo Yasui, Mikiko Inatsugi, Daisuke Doi, Masanori Takeda, Rie Mukai, Junji Terao and Takeshi Nikawa :
Effects of dietary soy protein on skeletal muscle volume and strength in humans with various physical activities,
The Journal of Medical Investigation : JMI, Vol.62, No.3, 177-183, 2015.
(徳島大学機関リポジトリ: 109381,   DOI: 10.2152/jmi.62.177,   PubMed: 26399344,   CiNii: 1390282679220909952,   Elsevier: Scopus)
17. 板東 紀子, 片岡 美樹, 中村 俊之, 向井 理恵, 山岸 喬, 寺尾 純二 :
大豆の加工形態によるイソフラボン生体吸収量の比較,
日本栄養・食糧学会誌, Vol.68, No.1, 25-29, 2015年.
(DOI: 10.4327/jsnfs.68.25,   CiNii: 1390001206293822592)
18. Toshiyuki Nakamura, Ayako Noma and Junji Terao :
Location of a-tocopherol and a-tocotrienol to heterogeneous cell membranes and inhibition of production of peroxidizied cholesterol in mouse fibroblasts.,
SpringerPlus, Vol.3, No.1, e550, 2014.
(DOI: 10.1186/2193-1801-3-550,   PubMed: 25279334,   Elsevier: Scopus)
19. Bandaruk Yauhen, Rie Mukai and Junji Terao :
Cellular uptake of quercetin and luteolin and their effects on monoamine oxidase-A in human neuroblastoma SH-SY5Y cells,
Toxicology Reports, Vol.1, No.1, 639-649, 2014.
(DOI: 10.1016/j.toxrep.2014.08.016)
20. Akari Ishisaka, Rie Mukai, Junji Terao, Noriyuki Shibata and Yoshichika Kawai :
Specific localization of quercetin-3-O-glucuronide in human brain.,
Archives of Biochemistry and Biophysics, Vol.557, 11-17, 2014.
(DOI: 10.1016/j.abb.2014.05.025,   PubMed: 24893148)
21. Tomoyuki Kawamura, Moemi Hayashi, Rie Mukai, Junji Terao and Hisao Nemoto :
The First Synthesis of Uralenol, 5'-Prenylated Quercetin via Palladium-catalyzed O-dimethylallylation Reaction with Concurrent Acetyl Migration,
Synthesis, Vol.46, No.02, 170-174, 2014.
(DOI: 10.1055/s-0033-1338559,   Elsevier: Scopus)
22. Junji Terao :
Cholesterol hydroperoxides and their degradation mechanism.,
Sub-cellular Biochemistry, Vol.77, No.1, 83-91, 2014.
(DOI: 10.1007/978-94-007-7920-4_7,   PubMed: 24374920,   Elsevier: Scopus)
23. Akari Ishisaka, Kyuichi Kawabata, Satomi Miki, Yuko Shiba, Shoko Minekawa, Tomomi Nishikawa, Rie Mukai, Junji Terao and Yoshichika Kawai :
Mitochondrial dysfunction leads to deconjugation of quercetin glucuronides in inflammatory macrophages.,
PLoS ONE, Vol.8, No.11, e80843, 2013.
(DOI: 10.1371/journal.pone.0080843,   PubMed: 24260490)
24. Rie Mukai, Yutaka Fujikura, Kaeko Murota, Shoko Minekawa, Naoko Matsui, Hisao Nemoto and Junji Terao :
Prenylation enhances quercetin uptake and reduces efflux in Caco-2 cells and enhances tissue accumulation in mice fed long-term.,
The Journal of Nutrition, Vol.143, No.10, 1558-1564, 2013.
(徳島大学機関リポジトリ: 112457,   DOI: 10.3945/jn.113.176818,   PubMed: 23902958)
25. Kaeko Murota, Rainer Cermak, Junji Terao and Siegfried Wolffram :
Influence of fatty acid patterns on the intestinal absorption pathway of quercetin in thoracic lymph duct-cannulated rats.,
British Journal of Nutrition, Vol.109, No.12, 2147-2153, 2013.
(DOI: 10.1017/S0007114512004564,   PubMed: 23200408,   Elsevier: Scopus)
26. Toshiyuki Nakamura, Ayako Noma, Sachiko Shimada, Nanase Ishii, Noriko Bando, Yoshichika Kawai and Junji Terao :
Non-selective distribution of isomeric cholesterol hydroperoxides to microdomains in cell membranes and activation of matrix metalloproteinase activity in a model of dermal cells.,
Chemistry and Physics of Lipids, Vol.174, 17-23, 2013.
(DOI: 10.1016/j.chemphyslip.2013.05.004,   PubMed: 23751409)
27. Tomoki Abe, Shohei Kohno, Tomonari Yama, Arisa Ochi, Takuro Suto, Katsuya Hirasaka, Ayako Ohno, Shigetada Teshima-Kondo, Yuushi Okumura, Motoko Oarada, Inho Choi, Rie Mukai, Junji Terao and Takeshi Nikawa :
Soy Glycinin Contains a Functional Inhibitory Sequence against Muscle-Atrophy-Associated Ubiquitin Ligase Cbl-b.,
International Journal of Endocrinology, Vol.2013, 907565, 2013.
(DOI: 10.1155/2013/907565,   PubMed: 23762056)
28. Mari Kotosai, Sachiko Shimada, Mai Kanda, Namiko Matsuda, Keiko Sekido, Yoshibumi Shimizu, Akira Tokumura, Toshiyuki Nakamura, Kaeko Murota, Yoshichika Kawai and Junji Terao :
Plasma HDL reduces nonesterified fatty acid hydroperoxides originating from oxidized LDL.,
Lipids, Vol.48, No.6, 569-578, 2013.
(DOI: 10.1007/s11745-013-3779-1,   PubMed: 23494578,   Elsevier: Scopus)
29. Kohta Ohnishi, Shinya Ohkura, Erina Nakahata, Akari Ishisaka, Yoshichika Kawai, Junji Terao, Taiki Mori, Takeshi Ishii, Tsutomu Nakayama, Noriyuki Kioka, Yasutaka Ikeda, Minoru Akiyama, Kazuhiro Irie, Akira Murakami and Shinya Matsumoto :
Non-specific protein modification by a phytochemical induce heat shock response for self-defense.,
PLoS ONE, Vol.8, No.3, e58641, 2013.
(DOI: 10.1371/journal.pone.0058641,   PubMed: 23536805)
30. Tomoki Abe, Katsuya Hirasaka, Sachiko Kagawa, Shohei Kohno, Arisa Ochi, Kenro Utsunomiya, Atsuko Sakai, Ayako Maita, Shigetada Teshima-Kondo, Yuushi Okumura, Motoko Oarada, Yoichi Maekawa, Junji Terao, Edward M. Mills and Takeshi Nikawa :
Cbl-b is a critical regulator of macrophage activation associated with obesity-induced insulin resistance in mice.,
Diabetes, Vol.62, No.6, 1957-1969, 2013.
(徳島大学機関リポジトリ: 106157,   DOI: 10.2337/db12-0677,   PubMed: 23349502,   Elsevier: Scopus)
31. Katsuya Hirasaka, Tasuku Maeda, Chika Ikeda, Marie Haruna, Arisa Ochi, Rie Mukai, Motoko Oarada, Shigetada Kondo, Ayako Ohno, Yuushi Okumura, Junji Terao and Takeshi Nikawa :
Isoflavones derived from soy beans prevent MuRF1-mediated muscle atrophy in C2C12 myotubes through SIRT1 activation.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.59, No.4, 317-324, 2013.
(DOI: 10.3177/jnsv.59.317,   PubMed: 24064732,   CiNii: 1390001206324728576,   Elsevier: Scopus)
32. A Rodriguez-Mateos, Akari Ishisaka, Kazuaki Mawatari, Alberto Vidal-Diez, Jeremy Spencer and Junji Terao :
Blueberry intervention improves vascular reactivity and lowers blood pressure in high fat, high cholesterol fed rats,
British Journal of Nutrition, Vol.109, No.10, 1746-1754, 2013.
(DOI: 10.1017/S0007114512003911,   PubMed: 23046999)
33. Yauhen Bandaruk, Rie Mukai, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto and Junji Terao :
Evaluation of the inhibitory effects of quercetin-related flavonoids and tea catechins on the monoamine oxidase-A reaction in mouse brain mitochondria.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.60, No.41, 10270-10277, 2012.
(徳島大学機関リポジトリ: 106304,   DOI: 10.1021/jf303055b,   PubMed: 23009399)
34. Rie Mukai, Hitomi Horikawa, Yutaka Fujikura, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto, Takeshi Nikawa and Junji Terao :
Prevention of disuse muscle atrophy by dietary ingestion of 8-prenylnaringenin in denervated mice,
PLoS ONE, Vol.7, No.9, e45048, 2012.
(徳島大学機関リポジトリ: 110158,   DOI: 10.1371/journal.pone.0045048,   PubMed: 23028754)
35. Tomoyuki Kawamura, Moemi Hayashi, Rie Mukai, Junji Terao and Hisao Nemoto :
An Efficient Method for C8-Prenylation of Flavonols and Flavanones,
Synthesis, Vol.44, No.9, 1308-1314, 2012.
(DOI: 10.1055/s-0031-1290756)
36. Rie Mukai, Kyuichi Kawabata, Seiko Otsuka, Akari Ishisaka, Yoshichika Kawai, Zai-Si Ji, Hiroshi Tsuboi and Junji Terao :
Effect of quercetin and its glucuronide metabolite upon 6-hydorxydopamine-induced oxidative damage in Neuro-2a cells.,
Free Radical Research, Vol.46, No.8, 1019-1028, 2012.
(DOI: 10.3109/10715762.2012.673720,   PubMed: 22404304)
37. Ichiro Kunitsugu, Masayuki Okuda, Natsuko Murakami, Michio Hashimoto, Rintaro Yamanishi, Noriko Bando, Satoshi Sasaki, Junji Terao, Shinichi Sugiyama and Tatsuya Hobara :
Self-reported seafood intake and atopy in Japanese school-aged children.,
Pediatrics International, Vol.54, No.2, 233-237, 2012.
(DOI: 10.1111/j.1442-200X.2011.03542.x,   PubMed: 22168426)
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97. Kaeko Murota, Yuki Mitsukuni, Mami Ichigawa, Tojiro Tsushida, Miyamoto Sayuri and Junji Terao :
Quercetin-4'-glucoside is more potent than quercetin-3-glucoside in protection of rat intestinal mucosa homogenates against iron ion-induced lipid peroxidation,
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98. Seigo Baba, Naomi Osakabe, Midori Natsume and Junji Terao :
Orally administered rosmarinic acid is present as the conuugated and/or methylated forms in plasma, and is degrade and metabolized to conjugated forms of caffeic acid, ferulic acid and m-coumaric acid,
Life Sciences, Vol.75, No.2, 165-178, 2004.
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Quenching of Peroxynitrite by Lycopene in Vitro,
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102. Rintaro Yamanishi, Ikuko Yusa, Akiko Miyamoto, Izumi Sato, Noriko Bando and Junji Terao :
Alum Augments the Experimental Allergenicity of Kunitz-Type Soybean Trypsin Inhibitor Independent of the Antigen-Adsorption,
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103. Noriko Bando, Rintaro Yamanishi and Junji Terao :
Inhibition of Immunoglobulin E Production in Allergic Model Mice by Supplementation with Vitamin E and β-Carotene,
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104. Kaeko Murota and Junji Terao :
Antioxidative flavonoid quercetin: Implication of its intestinal absorption and metabolism.,
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105. Sayuri Miyamoto, Coralie Dupas, Kaeko Murota and Junji Terao :
Phospholipid hydroperoxides are detoxified by phospholipase A2 and GSH peroxidase in rat gastric mucosa,
Lipids, Vol.38, No.6, 641-649, 2003.
(DOI: 10.1007/s11745-003-1109-6,   PubMed: 12934674,   Elsevier: Scopus)
106. Yoji KATO, Akihiko NAGAO, Junji Terao and Toshihiko OSAWA :
Inhibition of Myeloperoxidase-catalyzed Tyrosylation by Phenolic Antioxidants in vitro,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.67, No.5, 1136-1139, 2003.
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107. Midori Natsume, Naomi Osakabe, Makoto Oyama, Motoko Sasaki, Seigo Baba, Yoshimasa Nakamura, Toshihiko Osawa and Junji Terao :
Structures of (-)-epicatechin glucuronide identified from plasma and urine after oral ingestion of (-)-epicatechin: differences between human and rat,
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108. Rintaro Yamanishi, I. Yusa, Noriko Bando and Junji Terao :
Adjuvant activity of alum in inducing antigen specific IgE antibodies in BALB/c mice: a Reevaluation,
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109. Aki Hirayama, Sohji Nagase, Michihiro Gotoh, Atsushi Ueda, Takashi Ishizu, Keigyou Yoh, Kazumasa Aoyagi, Junji Terao and Akio Koyama :
Reduced Serum Hydroxyl Radical Scavenging Activity in Erythropoietin Therapy Resistant Renal Anemia,
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111. Seigo Baba, Naomi Osakabe, Midori Natsume and Junji Terao :
Absorption and urinary excretion of procyanidin B2 [epicatechin-(4β-8)-epicatechin] in rats,
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112. Kaeko Murota, Sumie Shimizu, Sayuri Miyamoto, Toru Izumi, Akio Obata, Mamoru Kikuchi and Junji Terao :
Unique uptake and transport of isoflavone aglycones by human intestinal caco-2 cells: comparison of isoflavonoids and flavonoids,
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113. Masanori Yoshizumi, Koichiro Tsuchiya, Yuki Suzaki, Kazuyoshi Kirima, Moe Kyaw, Moon Jae-Hak, Junji Terao and Toshiaki Tamaki :
Quercetin Glucronide prevents VSMC hypertrophy by angiotensin II via the inhibition of JNK and AP-1 signaling pathway.,
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114. Norimasa Yoshida, Hironobu Murase, Tsutomu Kunieda, Shinya Toyokuni, Tomoyuki Tanaka, Junji Terao, Yuji Naito, Toru Tanigawa and Toshikazu Yoshikawa :
Inhibitory effect of a novel water-soluble vitamin E derivative on atherosclerosis in rabbits,
Atherosclerosis, Vol.162, No.1, 111-117, 2002.
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115. Akira Murakami, Daisuke Takahashi, Takashi Kinoshita, Koichi Koshimizu, Ha Won Kim, Akira Yoshihiro, Yoshimasa Nakamura, Suratwadee Jiwajinda, Junji Terao and Hajime Ohigashi :
Zerumbone, a Southeast Asian ginger sesquiterpene, markedly suppresses free radical generation, proinflammatory protein production, and cancer cell proliferation accompanied by apoptosis: the ,ß-unsaturated carbonyl group is a prerequisite,
Carcinogenesis, Vol.23, No.5, 795-802, 2002.
(DOI: 10.1093/carcin/23.5.795,   PubMed: 12016152,   Elsevier: Scopus)
116. Begum Nahar Aynun and Junji Terao :
Protective effect of quercetin against cigarette tar extract-induced impairment of erythrocyte deformability,
The Journal of Nutritional Biochemistry, Vol.13, No.5, 265-272, 2002.
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117. Mutauko Shirai, Rintaro Yamanishi, Jae-Hak Moon, Kaeko Murota and Junji Terao :
Effect of Quercetin and its conjugated metabolite on the hydrogen peroxide-induced intracellular production of reactive oxygen species in mouse fibroblasts,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.66, No.5, 1015-1021, 2002.
(DOI: 10.1271/bbb.66.1015,   PubMed: 12092810,   CiNii: 1390282681449999104,   Elsevier: Scopus)
118. Keiko Azuma, Katsunari Ippoushi, Hidekazu Ito, Hisao Higashio and Junji Terao :
Combination of lipids and emulsifiers enhances the absorption of orally administered quercetin in rats,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.50, No.6, 1706-1712, 2002.
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119. Begum Nahar Aynun and Junji Terao :
Protective Effect of α-Tocotrienol against Free Radical-Induced Impairment of Erythrocyte Deformability,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.66, No.2, 398-403, 2002.
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120. Naomi Osakabe, Akiko Yasuda, Midori Natsume, Toshio Takizawa, Junji Terao and Toshio Takizawa :
Catechins and Their Oligomers Linked by C4→C8 Bonds Are Major Cacao Polyphenols and Protect Low-Density Lipoprotein from Oxidation In Vitro,
Experimental Biology and Medicine, Vol.227, No.1, 51-56, 2002.
(PubMed: 11788784,   Elsevier: Scopus)
121. Junji Terao, Mariko Miyoshi and Sayuri Miyamoto :
Thin-layer chromatography blotting for the fluorescence detection of phospholipid hydroperoxides and cholesteryl ester hydroperoxides,
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(DOI: 10.1016/S0378-4347(01)00426-1,   PubMed: 11767313,   Elsevier: Scopus)
122. Seigo Baba, Naomi Osakabe, Midori Natsume, Yuko Muto, Toshio Takizawa and Junji Terao :
Absorption and Urinary Excretion of (-)-Epicatechin after Administration of Different Levels of Cocoa Powder or (-)-Epicatechin in Rats,
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123. Junji Terao, Sachiyo Yamaguchi, Mutsuko Shirai, Mariko Miyoshi, JH Moon, Syunji Oshima, Takahiro Inakuma, Tojiro Tsushida and Yoji Kato :
Protection by quercetin and quercetin 3-O-beta-D-glucuronide of peroxynitrite-induced antioxidant consumption in human plasma low-density lipoprotein,
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124. Mutsuko Shirai, Jae-Hak Moon, Tojiro Tsushida and Junji Terao :
Inhibitory effect of a quercetin metabolite, quercetin 3-O-beta-D-glucuronide, on lipid peroxidation in liposomal membranes,
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125. 内田 龍寛, 今井 正武, 桑田 五郎, 寺尾 純二, 吉田 奈那, 後藤 直宏, 和田 俊 :
フィチン酸およびその加水分解物の水産脂質に対する抗酸化活性,
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(DOI: 10.3136/nskkk.48.726,   CiNii: 1390282681386011904)
126. Dacaranhe Dique Clemente and Junji Terao :
A unique antioxidant activity of phosphatidylserine on iron-induced lipid peroxidation of phospholipid bilayers,
Lipids, Vol.36, No.10, 1105-1110, 2001.
(DOI: 10.1007/s11745-001-0820-7,   PubMed: 11768154,   Elsevier: Scopus)
127. Jae-Hak Moon, Tojiro Tsushida, Kazuhiko Nakahara and Junji Terao :
Identification of quercetin 3-O-beta-D-glucuronide as an antioxidative metabolite in rat plasma after oral administration of quercetin,
Free Radical Biology and Medicine, Vol.30, No.11, 1274-1285, 2001.
(DOI: 10.1016/S0891-5849(01)00522-6,   PubMed: 11368925,   Elsevier: Scopus)
128. C.D. Dacaranhe and Junji Terao :
Effect of Phosphatidic Acid and Phosphatidylserine on Lipid Oxidation in Beef Homogenate During Storage and in Emulsified Sardine Oil,
Journal of Food Science, Vol.66, No.3, 422-427, 2001.
(DOI: 10.1111/j.1365-2621.2001.tb16121.x,   Elsevier: Scopus)
129. Yuka Aoyama, Ayaka Tokuno, Junji Terao, Nobuji Nakatani and Yoko Takei :
Various cooking methods and the flavonoid content in onion,
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(DOI: 10.3177/jnsv.47.78,   PubMed: 11349895,   CiNii: 1390001206322505856,   Elsevier: Scopus)
130. Seon-Jae Kim, Eiichi Nara, Hidetaka Kobayashi, Junji Terao and Akihiko Nagao :
Formation of cleavage products by autoxidation of lycopene,
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(DOI: 10.1007/s11745-001-0706-8,   PubMed: 11269700,   Elsevier: Scopus)
131. Tomoko Yamaguchi, Takeo Mizobuchi, Rie Kajikawa, Hiroko Kawashima, Fumiko Miyabe, Junji Terao, Kazuki Kanazawa, Hitoshi Takamura and Teruyoshi Matoba :
Radical-Scavenging Activity of Vegetables and the Effect of Cooking on Their Activity,
Food Science and Technology Research, Vol.7, No.3, 250-257, 2001.
(DOI: 10.3136/fstr.7.250,   Elsevier: Scopus)
132. Miki Hiemori, Noriko Bando, Tadashi Ogawa, Hisao Shimada, Hideaki Tsuji, Rintaro Yamanishi and Junji Terao :
Occurrence of IgE antibody-recognizing N-linked glycan moiety of a soybean allergen, Gly m Bd 28K,
International Archives of Allergy and Immunology, Vol.122, No.4, 238-245, 2000.
(DOI: 10.1159/000024404,   PubMed: 10971113,   Elsevier: Scopus)
133. Kenji Fukuzawa, Yasuki Inokami, Akira Tokumura, Junji Terao and Asahi Suzuki :
Rate constants for quenching singlet oxygen and activities for inhibiting lipid peroxidation of carotenoids and alpha-tocopherol in liposomes,
Lipids, Vol.33, No.8, 751-756, 1998.
(PubMed: 9727604,   Elsevier: Scopus)
134. Kenji Fukuzawa, Yasuki Inokami, Akira Tokumura, Junji Terao and Asahi Suzuki :
Singlet oxygen scavenging by lpha-tocopherol and eta-carotene: Kinetic studies in phospholipid membranes and ethanol solution,
BioFactors, Vol.7, No.1-2, 31-40, 1998.
(DOI: 10.1002/biof.5520070106,   PubMed: 9523026)
135. Kenji Fukuzawa, Kayo Matsuura, Akira Tokumura, Asahi Suzuki and Junji Terao :
Kinetics and Dynamics of Singlet Oxygen Scavenging by -Tocopherol in Phospholipid Model Membranes,
Free Radical Biology and Medicine, Vol.22, No.5, 923-930, 1997.
(DOI: 10.1016/S0891-5849(96)00485-6,   PubMed: 9119263,   Elsevier: Scopus)

学術論文(紀要・その他):

1. Junji Terao :
Development of singlet oxygen absorption capacity (SOAC) assay method. 3. Measurements of the SOAC values for phenolic antioxidants.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.60, No.32, 7905-7916, 2012.
(DOI: 10.1021/jf302021r,   PubMed: 22823146,   Elsevier: Scopus)
2. Akari Ishisaka, Satomi Ichikawa, Hiroyuki Sakakibara, K Mariusz Piskula, Toshiyuki Nakamura, Yoji Kato, Mikiko Ito, Ken-ichi Miyamoto, Akira Tsuji, Yoshichika Kawai and Junji Terao :
Accumulation of orally administered quercetin in brain tissue and its antioxidative effects in rats.,
Free Radical Biology and Medicine, Vol.51, No.7, 1329-1336, 2011.
(DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2011.06.017,   PubMed: 21741473)
3. 榊原 啓之, 寺尾 純二 :
抗うつ様活性を有する食品成分および漢方薬の検索,
Foods and food Ingredients journal of Japan, Vol.211, No.8, 720-726, 2006年.
(CiNii: 1523106605409065088)
4. Noriko Bando, MASAMI YAMAMOTO, Rintaro Yamanishi and Junji Terao :
Synergistic Effect of Vitamin E and ß-Carotene on the Suppression of Ovalbumin-Specific Immunoglobulin E Production in Mice,
Annals of the New York Academy of Sciences, Vol.1031, No.0, 415-417, 2004.
(DOI: 10.1196/annals.1331.060,   PubMed: 15753184,   Elsevier: Scopus)
5. Junji Terao, C Kamada, M Kameyama, J-H Moon and E.L. Silva da :
Antioxidative Effect of Dietary Flavonoid Quercetin in Rabbit Aorta,
Biennial Meeting of the Society for Free Radical Research International SFRR, 49-54, 2004.
6. 山本 正子, 寺尾 純二 :
摂取脂質と茶カテキン投与による血漿および大腸粘膜の坑酸化作用,
徳島文理大学研究紀要, Vol.0, No.67, 135-144, 2004年.
(CiNii: 1520290882028214400)
7. 板東 紀子, 山本 優美, 山西 倫太郎, 寺尾 純二 :
α-トコフェロールとβ-カロテンの同時摂取によるIgE抗体産生抑制の相乗作用,
ビタミンE研究の進歩ⅩⅠ, Vol.11, 134-139, 2004年.
8. Junji Terao, M Shirai, Moon J-H, Kaeko Murota and Rintaro Yamanishi :
Antioxidant Effect of a Conjugated Quercetin Metabolite on Cultured Cells,
XI Biennial Meeting of the Society for Free Radical Research International, 633-636, 2002.
9. Junji Terao :
Methods to Quantify Antioxidant Activity of Tea and Tea Extracts In Vitro,
Food Science and Nutrition, Vol.41, No.5, 408, 2001.
10. Junji Terao and Takashi Nagai :
Chapter 14 Effect of Lipase Hydrolysis on Lipid Peroxidation in Fish Oil Emulsion,
Omega-3 Fatty Acids Chemistry, Nutrition, and Health Effects, 176-190, 2001.
11. 福澤 健治, 松浦 佳代, 鳥居 真由美, 德村 彰, 柴田 螢, 鈴木 旭, 寺尾 純二 :
リボソーム膜におけるα-トコフェロールの一重項酸素脱活作用:反応速度定数の測定,
ビタミンE研究の進歩Ⅶ, 6-14, 1997年.

総説・解説:

1. Junji Terao and Rie Mukai :
Prenylation modulates the bioavailability and bioaccumulation of dietary flavonoids.,
Archives of Biochemistry and Biophysics, Vol.559, 12-16, Apr. 2014.
(DOI: 10.1016/j.abb.2014.04.002,   PubMed: 24736381)
2. Rie Mukai and Junji Terao :
Role of dietary flavonoids in oxidative stress and prevention of muscle atrophy,
The Journal of Physical Fitness and Sports Medicine, Vol.2, No.4, 385-392, Nov. 2013.
(DOI: 10.7600/jpfsm.2.385,   CiNii: 1390282680392121984)
3. Shin Nishiumi, Shingo Miyamoto, Kyuichi Kawabata, Kohta Ohnishi, Rie Mukai, Akira Murakami, Hitoshi Ashida and Junji Terao :
Dietary flavonoids as cancer-preventive and therapeutic biofactors.,
Frontiers in Bioscience (Scholar edition), Vol.3, 1332-1362, Jun. 2011.
(DOI: 10.2741/229,   PubMed: 21622274)
4. 室田 佳恵子, 河合 慶親, 寺尾 純二 :
フラボノイドの生体内輸送機構,
ビタミン, Vol.84, No.12, 589-598, 2010年12月.
(CiNii: 1390001205700914432)
5. 寺尾 純二 :
メンタルヘルスを支える栄養科学, --- 食品成分の抗うつ様活性評価 ---,
四国医学雑誌, Vol.66, No.5-6, 123-126, 2010年12月.
(徳島大学機関リポジトリ: 110328)
6. 板東 紀子, 寺尾 純二 :
抗酸化カロテノイドの生体利用性と光ストレス抑制作用,
食品工学 別冊, Vol.53, No.16, 1-7, 2010年8月.
7. 向井 和男, 大内 綾, 寺尾 純二 :
カロテノイドの抗酸化態:その評価と測定,
食品と開発, Vol.45, No.6, 7-9, 2010年6月.
8. 寺尾 純二 :
食品抗酸化物質の評価と応用食品抗酸化物質の評価と応用,
食品・食品添加物研究誌, Vol.215, No.1, 1-4, 2010年2月.
(CiNii: 1521417755010119040)
9. 河合 慶親, 寺尾 純二 :
ケルセチンの生体内標的部位と作用機構, --- 抗ポリフェノール抗体の開発と応用から見えてきたものとは? ---,
化学と生物, Vol.47, No.11, 746-747, 2009年11月.
10. 寺尾 純二 :
生体内における過酸化脂質の発生と消去,
生物試料分析, Vol.32, No.4, 257-264, 2009年9月.
(CiNii: 1523388078293054976)
11. 寺尾 純二, 二川 健, 岡 達三 :
フラボノイドの生理機能性研究の展開,
ビタミン, Vol.93, 551-552, 2009年9月.
12. 寺尾 純二 :
ポリフェノールの血中動態と標的部位への蓄積, --- ケルセチンとカテキンの抗動脈硬化作用のメカニズム ---,
日本未病システム学会雑誌 別冊, Vol.15, No.1, 43-49, 2009年.
(CiNii: 1522262181084086784)
13. 寺尾 純二 :
野菜フラボノイドの抗動脈硬化作用,
フードリサーチ, Vol.639, No.9, 12-15, 2008年9月.
14. 寺尾 純二, 芦田 均 :
機能性ポリフェノール,
化学と生物, Vol.44, No.10, 688-698, 2007年10月.
15. 後藤 剛, 高橋 信之, 寺尾 純二, 河田 照雄 :
メタボリックシンドロームと食品,
Hormone Frontier in Gynecology, Vol.14, No.3, 227-233, 2007年9月.
16. 寺尾 純二 :
メタボリックシンドロームと機能性食品,
Functional food : フードサイエンスと臨床をつなぐ専門誌, Vol.1, No.1, 23-27, 2007年.
(CiNii: 1523951030885642112)
17. 寺尾 純二, 河合 慶親, 室田 佳恵子 :
ポリフェノール機能性のあらたな展開, --- 酸化ストレスver.2フリーラジカル医学生物学の最前線(別冊医学のあゆみ) ---,
医学のあゆみ, 208-211, 2006年10月.
18. 寺尾 純二 :
ポリフェノールの吸収に関する最近の知見,
農林水産技術研究ジャーナル, Vol.29, 21-25, 2006年10月.
19. 室田 佳恵子, 寺尾 純二 :
食用植物由来の酸化ストレス制御因子による生活習慣病の制御,
ブレインテクノニュース, No.110, 16-20, 2005年7月.
20. 寺尾 純二 :
基礎栄養 食品抗酸化成分の最近の話題 (6)ミルクはポリフェノールの吸収を抑えるか?,
臨床栄養, Vol.106, No.7, 865, 2005年6月.
21. 寺尾 純二 :
基礎栄養 食品抗酸化成分の最近の話題 (5)フラボノイドは生体内で抗酸化作用を発揮するか?,
臨床栄養, Vol.106, No.5, 565, 2005年5月.
22. 寺尾 純二 :
基礎栄養 食品抗酸化成分の最近の話題 (3)ルテインは目のビタミンか?,
臨床栄養, Vol.106, No.4, 429, 2005年4月.
23. 寺尾 純二 :
基礎栄養 食品抗酸化成分の最近の話題 (3)ビタミンAにならないリコペンはなぜ体内に蓄積するのか?,
臨床栄養, Vol.106, No.3, 293, 2005年3月.
24. 寺尾 純二 :
基礎栄養 食品抗酸化成分の最近の話題 (2)トコトリエノールとコエンザイムQ10はビタミンEを超えるか?,
臨床栄養, Vol.106, No.2, 149, 2005年2月.
25. 寺尾 純二 :
ケルセチン配糖体の吸収代謝と活性発現機構,
ビタミン, Vol.79, No.1, 3-11, 2005年1月.
26. 寺尾 純二 :
基礎栄養 食品抗酸化成分の最近の話題 (1)ビタミンEの機能はどこまでわかったか?,
臨床栄養, Vol.106, No.1, 13, 2005年1月.
27. 馬場 星吾, 寺尾 純二 :
生体におけるポリフェノールの代謝と生理機能-カテキン類について-,
オレオサイエンス, Vol.4, No.7, 271-277, 2004年7月.
(DOI: 10.5650/oleoscience.4.271,   CiNii: 1390001204484977536)
28. 寺尾 純二 :
特集 健康食品·サプリメントの使い方 ケルセチンの効能と将来展望,
クリニカル プラクティス, Vol.23, No.6, 25-28, 2004年6月.
29. 寺尾 純二 :
農産物の機能性と疾病予防-抗酸化成分を中心に-,
農業, No.1, 18-29, 2004年1月.
30. 寺尾 純二 :
農産物に含まれる機能性物質の効果-抗酸化成分を中心に-,
農林水産技術 研究ジャーナル, Vol.27, No.2, 49-52, 2004年.
31. 板東 紀子, 寺尾 純二 :
カロテノイド摂取による皮膚の光酸化障害の抑制とそのメカニズム-食事由来のカロテノイドは皮膚の老化を抑えるか?-,
月刊バイオインダストリー, No.8, 30-36, 2003年8月.
32. 寺尾 純二 :
特集 酸化と抗酸化から考える食品機能の研究,
日本病態栄養学会誌, Vol.6, No.3, 343-346, 2003年.
33. 寺尾 純二 :
抗酸化食品の健康増進効果の科学的根拠-抗酸化機能は体を良くするか?-,
四国医学雑誌, Vol.58, No.4-5, 184-188, 2002年10月.
(徳島大学機関リポジトリ: 110549)
34. 寺尾 純二 :
補助食品と栄養療法 カロテノイド,フラボノイド,
臨床栄養 Update, Vol.39, No.2, 272-274, 2002年2月.
35. 寺尾 純二, 長尾 昭彦 :
カロテノイドによるがん予防,
オレオサイエンス, Vol.2, No.6, 339-346, 2002年.
(DOI: 10.5650/oleoscience.2.339)
36. 寺尾 純二, 室田 佳恵子, 文 斉鶴, 板東 紀子, 山西 倫太郎 :
特集 アンティ·オキシダントの基礎と臨床 フラボノイド,
栄養-評価と治療, Vol.19, No.3, 73(337)-79(343), 2002年.
37. Junji Terao :
Factors affecting the oxidative stability of emulsified oil and membrane phospholipids,
Journal of Oleo Science, Vol.50, No.5, 393-397, 2001.

国際会議:

1. 向井 理恵, Hisao Nemoto, 寺尾 純二 :
Estrogenic activity of 8-renylnaringenin improve skeletal muscle regeneration from disuse muscle atrophy by activating IGF-I/PI3K/Akt pathway,
ICoFF2019/ISNFF2019/ICPH2019, 神戸, 2019年11月.
2. Nuka Erika, Kohta Ohnishi, Junji Terao and Yoshichika Kawai :
Signaling pathways of ATP and adenosine could be anti-inflammatory targets of polyphenols,
8th International Conference on Polyphenols and Health, Oct. 2017.
3. Erika Nuka, Kohta Ohnishi, Junji Terao, Yoshichika Kawai and Toshiyuki Sakaki :
Polyphenols modulate ATP-induced inflammation in macrophages,
6th International conference on Food Factors (ICoFF2015), Nov. 2015.
4. Kenji Kurokawa, Erika Nuka, Kohta Ohnishi, Shin-ichi Ikushiro, Toshiyuki Sakaki, Zai-Si Ji, Hiroshi Tsuboi, Junji Terao and Yoshichika Kawai :
Anti-inflammatory activity of quercetin and the conjugates at human plasma levels,
6th International conference on Food Factors (ICoFF2015), Nov. 2015.
5. Akari Kondo, Chiemi Kamada, Rie Mukai and Junji Terao :
Effect of Quercetin and Its Metabolite on Hydrogen Peroxide-Induced Phosphorylation of Caveolin-1 in Endothelial Cells,
The 6th International Conference on Food Factors: Bioconvergence for Food Function, Soul, Republic of Korea, Nov. 2015.
6. Asami Iwanaka, Mamiko Soga, Eiichi Kotake-Nara, Akihito Nagao, Rie Mukai, Akira Takahashi and Junji Terao :
Effect of Fucoxanthin and Neoxanthin on Blue Light-Emitting Diode-Irradiated Photosensitized Oxidation in Liposomal Membranes andMouse Fibroblast Cells,
The 6th International Conference on Food Factors: Bioconvergence for Food Function, Soul, Republic of Korea, Nov. 2015.
7. Hiromi Shono, Hideyuki Saito, Shinya Sato, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto, Junji Terao and Rie Mukai :
A signal transduction pathway in prenylquercetin-induced heme oxygenase-1 expression in vascular endothelium cells,
The 6th International Conference on Food Factors: Bioconvergence for Food Function, Soul, Republic of Korea, Nov. 2015.
8. Rie Mukai, Onishi Asami, Fukuda Takashi, Furusawa Mutsuki, Ashitani Hiroaki, Koyama Toshiyuki, Usami-Krank Yoko and Junji Terao :
Epi-catechin Gallate Selectively Accumulates in Blood Plasma after Continuous Intake of Tea Catechins in Rats and Humans,
The 6th International Conference on Food Factors: Bioconvergence for Food Function, Soul, Republic of Korea, Nov. 2015.
9. Rie Mukai, Hiromi Shono, Shinya Sato, Jeremy Spencer, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto and Junji Terao :
Positional isomers of prenylquercetin differently induce hemeoxygenase-1 expression in vascular endothelial cells,
7th International Conference on Polyphenols and Health, Tours, France, Oct. 2015.
10. Airi Otsuka, Tetsuya Shiuchi, Sachiko Chikahisa, Junji Terao and Hiroyoshi Sei :
Ingestion of restrickted comfortable food improves social avoidance induced by social defeat stress,
12th Asian Congress of Nutrition, Yokohama, May 2015.
11. Lin Yi Pei, 向井 理恵, Horikawa Hitomi, 寺尾 純二 :
8-Prenylnaringenin enhances the recovery from disuse muscle atrophy of mice with cast immobilization,
12th Asian congress of Nutrition, Yokohama, 2015年5月.
12. Rie Mukai, Naoko Matsui, Takeshi Nikawa and Junji Terao :
Dietary quercetin prevents disuse muscle atrophy of denervated mice through regulation of mitochondrial biogenesis,
12th Asian congress of Nutrition, Yokohama, May 2015.
13. Yauhen Bandaruk, Rie Mukai and Junji Terao :
Role of flavonoids as possible monoamine oxidase-A regulators in the model of serotoninergic neuroblastoma SH-SY5Y cell,
XXVIIth International Conference on Polyphenols &8th Tannin Conference, Nagoya, Sep. 2014.
14. Rie Mukai, Naoko Matsui, Takeshi Nikawa and Junji Terao :
Pre-intake of quercetin slow the progression of disuse muscle atrophy by mitochondrial dysfunction.,
XXVIIth International Conference on Polyphenols &8th Tannin Conference, Nagoya, Sep. 2014.
15. Rie Mukai, Naoko Matsui, N Matsumoto, N.T. Dang, Takeshi Nikawa, Hisao Nemoto and Junji Terao :
Anti-Oxidative Flavonoid suppresses disuse muscle atrophy in denervation mice.,
XXVIIth International Conference on Polyphenols &8th Tannin Conference., 2014.
16. Junji Terao :
Revisit of dietary carotenoids as antioxidants in biomembrane:Efficacy in the prevetion of photoaging,
Ineternational society of Neutraceuticals and Functional Foods Conference, Taipei, Nov. 2013.
17. Junji Terao :
Prenylation modulates the bioavailability of dietary flavonoids,
International Conference on Polyphenols and Health, Buenos Aires, Oct. 2013.
18. Arisa Ochi, Katsuya Hirasaka, Ayako Maita, Shigetada Kondo, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto, Rie Mukai, Junji Terao, Taesik Gwang, Inho Choi and Takeshi Nikawa :
Development of anti-ubiquitination oligopeptide, Cblin:Cbl-b inhibitor that prevents unloading-induced muscle atorophy.,
The 29th International Symposium on Space Technology and Science, Nagoya, Jun. 2013.
19. Yauhen Bandaruk, Rie Mukai and Junji Terao :
Attenuation of monoamine oxidase-A activity and its expression level in the brain as possible mechanism of antidepressant-line action of flavonoids.,
The 17th Biennial Meeting of Society for free radical international, Mar. 2013.
20. Rie Mukai, Horikawa Hitomi, Fujikura Yutaka, Kaeko Murota, Kawamura Tomoyuki, Hisao Nemoto and Junji Terao :
Effect of prenylation on the bioavailability of dietary flavonoids,
The International Society for Nutraceuticals and Functional Foods, Dec. 2012.
21. Junji Terao :
Effect of prenylation on the bioavailability of dietary flavonoids,
Annual Conference ofISNFF2012, Hawaii, Dec. 2012.
22. Rie Mukai, Takeshi Nikawa and Junji Terao :
Antioxidative flavonoid quercetin suppresses disused muscle atrophy,
Free Radical Biology and Medicine, Vol.53, S87, 2012.
23. Tomoyuki Kawamura, Moemi Hayashi, Rie Mukai, Junji Terao and Hisao Nemoto :
Synthesis and Evaluation of C8 Prenylated Flavonoid Suppressed Disused Muscular Atrophy,
the 8th AFMC InternationalMedicinal Chemistry Symposium (AIMECS 11), Nov. 2011.
24. Yutaka Fujikura, Rie Mukai, Tomoyuki Kawamura, Yaeko Mizuguchi, Hisao Nemoto, Kaeko Murota and Junji Terao :
Effect of prenylation on bioavailability and cellular uptake of quercetin aglycone,
Internatinal Conference on Food Factors, Taipei, Nov. 2011.
25. Rie Mukai, Tomoyuki Kawamura, Hisao Nemoto, Takeshi Nikawa, Hironori Yamamoto, Eiji Takeda and Junji Terao :
Flavonoid derivatives prevent disuse muscle atrophy,
Internatinal Conference on Food Factors, Taipei, Nov. 2011.
26. Kohno Shohei, Shigetada Kondo, Katsuya Hirasaka, Ayako Maita, Yuushi Okumura, Rie Mukai, Junji Terao, Akira Higashibata and Takeshi Nikawa :
Regulation of the Gene Expression of Cbl-b Ubiquitin Ligase in Skeletal Muscle During Unloading Conditions.,
7th General Meeting of the International Proteolisis Society, 米国, Oct. 2011.
27. Hironori Yamamoto, Tsuji Mitsuyoshi, Rie Mukai, T Inakuma, Junji Terao and Eiji Takeda :
Dietary quercetin and onion powder could prevent immobilization induced bone loss in rats,
5th International Conference on Polyphenols and Health (ICPH), Barcelona, Oct. 2011.
28. Rie Mukai, Tomoyuki Kawamura, Yutaka Fujikura, Hitomi Horikawa, Hisao Nemoto and Junji Terao :
Bioavailability and muscle atrophy-preventive effect of prenylated flavonoids,
International Conference on Polyphenols and Health, Sitges, Barcelona, Spain, Oct. 2011.
29. Junji Terao :
Funtional food factors for the prevention of muscle atrophy,
2nd NAPA meeting, Gyeongyu,KOREA, Feb. 2011.
30. Rie Mukai, Takeshi Nikawa, Hisao Nemoto, Hironori Yamamoto, Eiji Takeda, Yoshichika Kawai and Junji Terao :
Disuse muscle atrophy is suppressed by antioxidative flavonoid quercetin,
International Symposium on Free Radical Research: Contribution to Medicine, Kyoto, Jan. 2011.
31. Junji Terao :
Multitargets of dietary flavonoids in modulation of oxidative stress,
International symposium on Free Radical Research, Kyoto, Jan. 2011.
32. Rie Mukai, Tomoyuki Kawamura, Yutaka Fujikura, Moemi Hayashi, Hisao Nemoto, Takeshi Nikawa, Hironori Yamamoto, Eiji Takeda and Junji Terao :
Disuse muscle atrophy is prevented by flavonoids,
2010 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies, Honolulu, Dec. 2010.
33. Tomoyuki Kawamura, Moemi Hayashi, Rie Mukai, Junji Terao and Hisao Nemoto :
Chemical Synthesis of O-Methylated and/or C-Prenylated Flabonoid Analogues,
Pachifichem 2010, Honolulu, Dec. 2010.
34. Rie Murai, Tomoyuki Kawamura, Yutaka Fujikura, Moemi Hayashi, Hisao Nemoto, Takeshi Nikawa, Hironori Yamamoto, Eiji Takeda and Junji Terao :
Diused muscel atrophy is prevented by flavonoids,
Pachifichem 2010, Honolulu, Dec. 2010.
35. Junji Terao :
Innovation of fiunctional food research in Japan,
International Symposium of the KoSFoST, Chonanng,KOREA, Nov. 2010.
36. Junji Terao :
Central nervous system as a possible target of dietary quercetin and its metabolites,
International conference on Netraceuticals and Functional Foods, Bali,INDONESIA, Oct. 2010.
37. Junji Terao and Yoshichika Kawai :
Possible riole of -(-) epicatehin gallate in antiatherosclerotic actions of tea catehins,
International Conference on Ocya Shizuoka, Shizuoka, Oct. 2010.
38. Junji Terao :
Processing and cooking effects on bioavailability and biefficacy of dietary flavonoids,
Korean Society of Nutrition International symposium, Seoul, Jun. 2010.
39. Junji Terao :
Dietary querctin as a multifunctional food factor,
2010 International symposium on functional foods for, Taichung,Taiwan, Jan. 2010.
40. Rie Mukai, Hitoshi Ashida, Takeshi Nikawa and Junji Terao :
Nuclear accumulation of flavonol aglycone in cultured cells detected with a fluorescence microscope,
4th International Conference on Polyphenol and Health, Harrogate, United Kingdom, Dec. 2009.
41. Junji Terao, Kaeko Murota and Yoshichika Kawai :
Flavonoid paradox between biological acitivity and bioavailability:insight into their delivery to the target site,
4th International conference on polyphenols and health, Harrogate,UK, Dec. 2009.
42. Junji Terao, Kaeko Murota and Yoshichika Kawai :
Prevention of athrosclerosis by functional food factors,
Itary-Japan Symposium on Foods and, Tokyo, Oct. 2009.
43. Junji Terao :
Quercetin as a multifunctional food factor,
MoRST.FRST-JST Functional food workshop, Palmerston,North New Zealand, Jul. 2009.
44. Mika Adachi, Jun-ichi Morishige, Tamotsu Tanaka, Junji Terao, Kiyoshi Satouchi and Akira Tokumura :
Lysophosphatidic acid in foods and herbs protects gastric ulcer in rats under water-immersion stress,
4th international conference on phospholipase A2 and lipid mediators, Vol.Final program and abstracts book, 131, Tokyo, May 2009.
45. Junji Terao and Yoshichika Kawai :
Mechanistic approach to anti-atherosclerotic effect of tea catechins,
2008 Internaitonal Symposium on Chronic Disease and LOHAS Foods, Jeju KOREA, Oct. 2008.
46. Junji Terao, Kaeko Murota and Yoshichika Kawai :
Antioxidative flavonoid quercetin:metabolic conversion behand its antiatheroslcerotic sffect,
International symposium on Lipid peroxidation 2008, Karuizawa, Oct. 2008.
47. Junji Terao, Kaeko Murota and Yoshichika Kawai :
Availability and behavior od dietary flavonoids in the target site,
2nd international symposium on translational research on natural produts and cancer, Lonavala, Mumbai, India, Dec. 2007.
48. Junji Terao, Kaeko Murota and Yoshichika Kawai :
Antioxidant activity and physiological significance of flavonoid metabolites,
The 9th International Conferecen on Mechanisms of antimutagenesis and anticarcinogenesis, Jeju Island, Korea, Dec. 2007.
49. Takashi Kinoshita, Zsolt Lepp, Yuko Shiba, Yoshichika Kawai, Junji Terao and Hiroshi Chuman :
Chemoinformatics and QSAR Study of Flavonoids,
Tokyo, Dec. 2007.
50. Junji Terao :
Onion flavonoids as anti-atherosclerotic food factors,
Satellite sympsium in kagoshima ICPH, Kagoshima, Nov. 2007.
51. Junji Terao, Yoshichika Kawai and Kaeko Murota :
Vegetable flavonoids and cardiovascular disease,
10th _Asian Congress of Nutrition, Taipei, Sep. 2007.
52. Junji Terao :
Dietary flavonoid quercetin: Its absorption, metabolism and antioxidant activity.,
3rd International symposium on phytochemicals, Seoul, Oct. 2006.
53. Hiroyuki Sakakibara, Yuki Izawa, Jun-ichiro Nakajima, Shujiro Seo, Toshiaki Tamaki, Yoshichika Kawai and Junji Terao :
Antidepressant effects of polyphenol rich herbal medicine, Ginkgo biloba, extracts in behavioral models,
232 nd American Chemical Society Meeting & Exposition, San Francisco, Sep. 2006.
54. Junji Terao and Yoshichika Kawai :
Accumulation of antioxidative flavonoids in the target site,
SFRR's 13th Biennial Meeting, Davos, Switzerland, Aug. 2006.
55. Kenji Fukuzawa, A. Fujiwara, Akira Tokumura, Junji Terao and Jansuz M. Gebicki :
Measurement of phosphatidylcholine hydroperoxides in membranes by the ferric-xylenol orange (FOX) assay,
XIII the Biennial Meeting of the Society for Free Radical Research International, Davos, Aug. 2006.
56. Hiroyuki Sakakibara, Kaori Ishida, Yuki Izawa, Yuko Minami, Satomi Saito, Yoshichika Kawai, Butterweck Veronika, Toshiaki Tamaki, Yutaka Nakaya and Junji Terao :
Effects of Ginkgo biloba Extract on Rat brain Function,
2nd International Conference on Polyphenols and Health, California Davis, Davis, Oct. 2005.
57. Junji Terao :
Metabolic conversion of polyphenols and regulation of their biological effect.,
2nd International Conference on Polyphenols and Health., Davis, USA, Oct. 2005.
58. Hiroyuki Sakakibara, Kaori Ishida, Yuki Izawa, Yuko Minami, Saito Saromi, Yoshichika Kawai, Butterweck Veronika, Toshiaki Tamaki, Yutaka Nakaya and Junji Terao :
Effects of forced swimming stress on rat brain function,
2005 COE International Conference ''Biological Mechanism for Stress Control'', Tokushima, Aug. 2005.
59. Junji Terao :
Molecular mechanism for cell function of dietary flavonoids.,
2ndSFRR Asia/3rdISNA, Shanghai, Jun. 2005.
60. Junji Terao :
Anti-atherosclerotic effect of dietary flavonoid quercetin: Implication of its intestinal absorption and metabolism.,
2004 International Symposium on Functional Foods for Health in Taiwan, Taipei, May 2004.
61. Junji Terao, C Kamada, M Kameyama, J-H Moon and EL daSilva :
Anti-atherosclerotic effect of dietary flavonoids: Quercetin glucoside attenuates lipid peroxidation in rabbit aorta.,
SFRR's 12th Biennial Meeting, Buenos Aires , Argentina, May 2004.

国内講演発表:

1. 額 惠理香, 沖津 真美, 向井 理恵, 川畑 球一, 寺尾 純二 :
タマネギケルセチン配糖体の加水分解反応に対する調理加工の影響,
第76回 日本栄養・食糧学会, 2022年6月.
2. 近藤 あかり, 酒井 徹, 寺尾 純二, 向井 理恵 :
血管内皮細胞における過酸化水素誘導性カベオリン-1リン酸化に対するケルセチンの抑制効果,
第54回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会第7回日本栄養改善学会四国支部学術総会合同大会(オンライン開催), 2021年10月.
3. 額 惠理香, 大西 康太, 寺尾 純二, 河合 慶親 :
アデノシン類によるマクロファージ炎症促進作用に対するポリフェノールの効果,
日本農芸化学会2017年度大会, 2017年3月.
4. 額 惠理香, 寺尾 純二, 河合 慶親 :
アデノシン類による炎症促進機構に対するポリフェノールの作用,
第21回日本フードファクター学会学術集会, 2016年11月.
5. 額 惠理香, 寺尾 純二, 河合 慶親 :
アデノシン類による炎症促進機構に対するポリフェノールの作用,
第22回フードサイエンスフォーラム学術集会, 2016年9月.
6. 額惠 理香, 大西 康太, 寺尾 純二, 河合 慶親 :
アデノシン類が促進するマクロファージ炎症応答に対する食品由来ポリフェノールの作用,
第70回日本栄養・食糧学会大会, 2016年5月.
7. 鎌田 智英実, 近藤 あかり, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
血管内皮細胞における酸化LDLおよびLysoPCによるcaveolin-1発現に対するケルセチンおよび代謝物の効果,
第70回日本栄養・食糧学会大会, 2016年5月.
8. 鎌田 智英実, 近藤 あかり, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
caveolin-1発現に対するケルセチンおよびαトコフェロールの効果,
第27回ビタミンE研究会, 2016年1月.
9. 近藤 あかり, 鎌田 智英実, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
血管内皮細胞における酸化ストレス誘導のcaveolin-1リン酸化に対するケルセチン及びその代謝物の効果,
日本農芸学会2015年度中国四国・西日本支部合同大会, 2015年9月.
10. 林 珮儀, 齋藤 豪紀, 河合 知志, 根本 尚夫, 寺尾 純二, 向井 理恵 :
Suppressive effect of prenylflavonoids on atrogin-1 expression in C2C12 mouse myotubes.,
日本農芸化学会中四国支部第42回講演会, 2015年6月.
11. 庄野 裕美, 齋藤 豪紀, 佐藤 伸也, 河合 知志, 根本 尚夫, 寺尾 純二, 向井 理恵 :
血管内皮におかるプレニルケルセチンによるヘムオキシゲナーゼ1誘導に関与するシグナル経路の検討,
日本農芸化学会中四国支部第42回講演会, 2015年6月.
12. 向井 理恵, 鈴木 里穂, 田中 義章, 嶺川 祥子, 河合 慶親, 寺尾 純二 :
ケルセチン抱合体代謝物に対する腎臓の脱抱合化反応の解析,
日本農芸化学会2016年度大会, 2015年3月.
13. 高橋 正子, 庄野 裕美, 向井 理恵, 井出 晋太郎, 朝武 宗明, 濵田 康弘, 寺尾 純二 :
タマネギケルセチンの生体利用性に対する食べ合わせの効果-同時摂取食材がケルセチン血漿濃度に与える影響-,
日本農芸化学会2015年度大会, 2015年3月.
14. Airi Otsuka, Tetsuya Shiuchi, Sachiko Chikahisa, Junji Terao and Hiroyoshi Sei :
Physical exercise reduces social avoidance induced by defeated stress,
92nd Annual Meeting of The Physiological Society of Japan, Mar. 2015.
15. 福田 貴史, 向井 理恵, 大西 愛紗美, 芦屋 浩明, 小山 寿之, 宇佐美 クランク 陽子, 寺尾 純二 :
エピカテキンガレートとエピガロカテキンガレート摂取後の血中濃度の比較,
第47回日本栄養・食糧学会 中国・四国支部大会, 2014年11月.
16. Airi Otsuka, Tetsuya Shiuchi, Sachiko Chikahisa, Junji Terao and Hiroyoshi Sei :
Effect of restricted high fat diet intake on behavior induced by social defeat stress,
The 37th Annual Meeting of the Japan Neuroscience Society, Sep. 2014.
17. 向井 理恵, 松井 直子, 二川 健, 寺尾 純二 :
ケルセチンはミトコンドリアの機能を保つことで廃用性筋萎縮を予防する,
第8回 日本ポリフェノール学会学術大会, 2014年8月.
18. 庄野 裕美, 片岡 美樹, 西村 沙紀, 坂東 紀子, 山岸 喬, 井出 晋太郎, 朝武 宗明, 中村 俊之, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
含有食品素材の調理加工がケルセチン・イソフラボンの生体利用性に及ぼす影響の評価,
第68回日本栄養・食料学会大会, 2014年5月.
19. 堀川 瞳, 向井 理恵, 河村 知志, 根本 尚夫, 二川 健, 寺尾 純二 :
プレニルナリンゲニンは廃用性筋萎縮を予防・改善するか?,
第30回臨床フリーラジカル会議, 2013年12月.
20. 向井 理恵, 藤倉 温, 室田 佳恵子, 上原 万里子, 嶺川 祥子, 松井 直子, 河村 知志, 根本 尚夫, 寺尾 純二 :
プレニルフラボノイドの生体利用性―プレニル化がケルセチンの腸管吸収と組織蓄積に与える影響の解析,
第7回日本ポリフェノール学会,, 2013年8月.
21. 水口 八重子, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
抗酸化フラボノイドの廃用性筋萎縮予防効果,培養細胞による評価,
第13回AOB研究会, 2013年7月.
22. 松井 直子, 向井 理恵, 候 徳興, 河村 知志, 根本 尚夫, 二川 健, 寺尾 純二 :
酸化ストレス上昇を伴う廃用性筋萎縮に対する抗酸化プレニルケルセチンの効果,
第67回本栄養食糧学会, 2013年5月.
23. 嶺川 祥子, 向井 理恵, 藤倉 温, 生城 真一, 榊 利之, 室田 佳恵子, 河村 知志, 根本 尚夫, 寺尾 純二 :
プレニル基付加がケルセチンのグルクロン酸抱合とABCトランスポーターによる排出に及ぼす影響,
第67階日本栄養食糧学会, 2013年5月.
24. 寺尾 純二 :
食事性フラボノイドの脳移行と酸化ストレス抑制,
日本薬剤学会28年会特別講演, 2013年5月.
25. Yauhen Bandaruk, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
Accumulation of flavonoids quercetin and luteolin in SH-SY5Y cells and their effects on Monoamine oxidase-A,
日本農芸化学会2014年度大会, 2013年3月.
26. 水口 八重子, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
筋管細胞における遊離脂肪酸ヒドロペルオキシド誘導ユビキチンリガーゼ発現に対するケルセチンの抑制作用,
第17回 日本フードファクター学会学術集会 第9回日本カテキン学会総会 合同大会 2012, 2012年11月.
27. 堀川 瞳, 向井 理恵, 藤倉 温, 河村 知志, 根本 尚夫, 二川 健, 寺尾 純二 :
坐骨神経切除マウスにおける8-プレニルナリンゲニンの廃用性筋萎縮抑制効果,
第17回 日本フードファクター学会学術集会 第9回日本カテキン学会総会 合同大会 2012, 2012年11月.
28. 向井 理恵, 嶺川 祥子, 藤倉 温, 生城 真一, 榊 利之, 室田 佳恵子, 河村 知志, 根本 尚夫, 寺尾 純二 :
プレニル基の導入がケルセチンの生体利用性に与える影響,
第17回 日本フードファクター学会学術集会 第9回日本カテキン学会総会 合同大会, 2012年11月.
29. Junji Terao :
「食事性フラボノイドの中枢神経系酸化ストレスに対する作用:モノアミン酸化酵素A活性の抑制」,
第1回薬食国際カンファレンス(The 1st International Conference on Pharma and Food ), Nov. 2012.
30. 寺尾 純二 :
「筋萎縮を予防する機能性フラボノイド誘導体の評価」,
日本宇宙生物科学会2013年度大会, 2012年9月.
31. Yauhen Bandaruk, 向井 理恵, 寺尾 純二 :
脳内セロトニン代謝とフラボノイド:マウス脳ミトコンドリアのmonoamine oxidase-A活性阻害の評価,
第12回AOB研究会, 2012年6月.
32. 向井 理恵, 堀川 瞳, 河村 知志, 根本 尚夫, 二川 健, 寺尾 純二 :
プレニル化フラボノイドによる廃用性筋萎縮の予防,
第66回 日本栄養・食糧学会大会, 2012年5月.
33. 河村 知志, 向井 理恵, 林 萠未, 寺尾 純二, 根本 尚夫 :
廃用性筋萎縮抑制作用を有するフラボノイドのC-プレニル化と活性評価,
第132回日本薬学会, 2012年3月.
34. 藤倉 温, 向井 理恵, 河村 知志, 室田 佳恵子, 根本 尚夫, 寺尾 純二 :
筋萎縮抑制効果を示すプレニル化ケルセチンの生体利用性,
日本農芸化学会中四国支部大会, 2012年1月.
35. 河村 知志, 林 萠未, 向井 理恵, 寺尾 純二, 根本 尚夫 :
フラボノイドの効率的C-プレニル化法の開発と合成への応用,
第37回反応と合成の進歩シンポジウム, 2011年11月.
36. 向井 理恵, 寺尾 純二 :
抗酸化フラボノイドの廃用性筋萎縮予防効果―モデル動物による評価―,
第11回AOB研究会, 2011年7月.
37. 向井 理恵, 水口 八重子, 藤倉 温, 河野 尚平, 二川 健, 河合 慶親, 寺尾 純二 :
ケルセチンの経口摂取による廃用性筋萎縮予防の可能性,
第65回日本栄養・食糧学会大会, 2011年5月.
38. 河村 知志, 林 萠未, 向井 理恵, 寺尾 純二, 根本 尚夫 :
フラバノン類の効率的 C-8 プレニル化法,
日本薬学会年会, 2011年3月.
39. 林 萠未, 河村 知志, 向井 理恵, 寺尾 純二, 根本 尚夫 :
フラボノイドの C-プレニル化法開発と合成への応用,
日本薬学会第131年会, 2011年3月.
40. 河村 知志, 向井 理恵, 林 萠未, 寺尾 純二, 根本 尚夫 :
廃用性筋萎縮抑制作用を有するフラボノイドのC-プレニル化と活性評価,
日本薬学会年会, 2011年3月.
41. 向井 理恵, 水口 八重子, 藤倉 温, 河村 知志, 根本 尚夫, 河合 慶親, 寺尾 純二, 侯 徳興 :
プレニル化ケルセチンの筋萎縮予防効果とその特徴,
日本農芸学会, 2011年3月.
42. 桑田 広子, 坂尾 こず枝, 向井 理恵, 寺尾 純二, 河村 知志, 根本 尚夫, 藤井 信, 侯 徳興 :
プレニル化ケルセチンの機能性解析:炎症性因子の抑制およびその分子機構,
日本農芸学会, 2011年3月.
43. 廣隅 公治, 馬島 彬, 吉田 達貞, 志葉 優子, 河合 慶親, 寺尾 純二, 中馬 寛 :
非経験的分子軌道法によるフェノール水素原子のラジカル引き抜き反応の分子論的考察およびフラボノイドの構造活性相関への応用,
第38回構造活性相関シンポジウム, 72-74, 2010年10月.
44. 向井 理恵, 二川 健, 寺尾 純二 :
廃用性筋萎縮に伴う酸化ストレス上昇に対するケルセチンの効果,
第63回日本酸化ストレス学会学術集会, 2010年6月.
45. 向井 理恵, 大塚 聖子, 川畑 球一, 石坂 朱里, 河合 慶親, 寺尾 純二 :
神経細胞において誘導される酸化ストレスに対するケルセチンの作用,
第64回日本栄養・食糧学会大会, 2010年5月.
46. 石澤 啓介, 吉栖 正典, Dortsuren Naruantungalag, 今村 優子, 池田 康将, 寺尾 純二, 土屋 浩一郎, 玉置 俊晃 :
ケルセチンの生体内代謝と動脈硬化予防効果,
第83回 日本薬理学会年会シンポジウム「健康食品の薬理学」, 2010年3月.
47. 向井 理恵, 藤倉 温, 二川 健, 山本 浩範, 武田 英二, 寺尾 純二 :
廃用性筋萎縮モデルマウスにおけるケルセチンの筋重量低下抑制効果,
日本農芸化学会2010年度大会, 2010年3月.
48. Koji Hirozumi, Tatsusada Yoshida, Yoshichika Kawai, Junji Terao and Hiroshi Chuman :
QSAR of DPPH Activity of Flavonoids Based on Ab Initio MO Studies of Hydrogen Radical Abstraction of Phenols,
第37回構造活性相関シンポジウム, Nov. 2009.
49. 平松 由佳子, 阿古目 健志, 阿部 真治, 川添 和義, 寺尾 純二, 水口 和生 :
漢方薬の品質変化と剤型との関連性,
第48回 日本薬学会・日本薬剤師会・日本病院薬剤師会中国四国支部学術大会, 2009年11月.
50. 向井 理恵, 中尾 玲子, 二川 健, 山本 浩範, 武田 英二, 寺尾 純二 :
マウス尾懸垂モデル系におけるケルセチンの筋萎縮抑制効果,
第14回日本フードファクター学会学術集会, 2009年11月.
51. 足立 美佳, 盛重 純一, 田中 保, 寺尾 純二, 里内 清, 德村 彰 :
食品素材や漢方薬に含まれるリゾホスファチジン酸のラットストレス性胃潰瘍に対する抑制作用,
第48回日本薬学会/日本薬剤師会/日本病院薬剤師会中国四国支部学術大会, 2009年11月.
52. 足立 美佳, 盛重 純一, 田中 保, 寺尾 純二, 里内 清, 德村 彰 :
水浸拘束ストレス負荷によるラット胃潰瘍形成に及ぼす食物やリゾホスファチジン酸の抑制効果,
第82回日本生化学会大会, 2009年10月.
53. 田中 亜紀, 香川 恵子, 川添 和義, 二川 健, 寺尾 純二, 水口 和生 :
栄養学的指標に基づく漢方薬の医薬品としての品質評価,
第47回日本薬学会・日本薬剤師会・日本病院薬剤師会 中国四国支部学術大会, 164, 2008年11月.
54. 田中 亜紀, 川添 和義, 二川 健, 寺尾 純二, 水口 和生 :
栄養学的指標に基づく漢方薬の評価研究,
日本薬学会年会, 2008年3月.
55. Takashi Kinoshita, Zsolt Lepp, Yoshichika Kawai, Junji Terao and Hiroshi Chuman :
An Integrated Database of Flavonoides,
CBI学会2007年大会, Oct. 2007.
56. 松村 敏彦, 宮本 由加里, 黒川 ふみ, 阿部 真治, 榊原 啓之, 石澤 啓介, 土屋 浩一郎, 清水 寛, 寺尾 純二, 玉置 俊晃, 川添 和義, 水口 和生 :
ラット強制水泳試験における漢方薬の抗うつ作用の検討,
第45回日本薬学会・日本病院薬剤師会中国四国支部学術大会, 125, 2006年10月.
57. 川添 和義, 松村 敏彦, 黒川 ふみ, 榊原 啓之, 石澤 啓介, 土屋 浩一郎, 清水 寛, 寺尾 純二, 玉置 俊晃, 水口 和生 :
ラット強制水泳試験による漢方薬の抗うつ作用評価,
第109回日本薬理学会近畿部会, 30, 2006年6月.
58. 木下 崇司, Lepp Zsolt, 河合 慶親, 寺尾 純二, 中馬 寛 :
機能性食品設計のためのフラボノイドデータベース構築,
2006年度日本農芸化学大会, 2006年3月.
59. 宇都 義浩, 阿江 周太郎, 永澤 秀子, 堀 均, 寺尾 純二 :
ブラジル産プロポリス成分アルテピリンCのLDL抗酸化剤を目指したイソプレノミクス解析,
第125年回日本薬学会, 2005年3月.
60. 木下 崇司, Lepp Zsolt, 河合 慶親, 寺尾 純二, 中馬 寛 :
機能性食品設計のためのフラボノイドデータベース構築,
2006年度日本農芸化学大会, 2005年2月.

その他・研究会:

1. Junji Terao :
A role of dietary flavonoids in oxidative stress of the central nervous system,
Antioxidans and Redox Process in Health Bilateral Meeting Brazil-Japan, Oct. 2013.
2. 寺尾 純二 :
カカオポリフェノールは紫外線障害から皮膚を保護する,
第18回チョコレート・ココア国際栄養シンポジウム, 2013年9月.
3. Junji Terao :
Dietary flavonoids for disuse muscle atrophy,
10th Japan-Korea Joint Seminar on Space Environment Utilization Research, Sep. 2013.
4. 寺尾 純二 :
食品ポリフェノールの吸収代謝と血管機能,
オールジャパン「食と健康」シンポジウム, 2013年6月.
5. Junji Terao :
Flavonoids for disuse muscle atrophy,
13thInternational Conference of Functional Food Center (Kyoto-city)symposium, May 2013.
6. 寺尾 純二 :
カロテノイドによる光老化予防,
食品ニューテクノロジー研究会4月例会, 2013年4月.
7. 寺尾 純二 :
酸化ストレスから考える食品機能研究,
兵庫県立大学先端食科学研究センター開設記念式典講演, 2013年4月.
8. 寺尾 純二 :
「生体利用性から考えるフラボノイドの高機能化戦略」,
第1回九州大学食品機能デザイン研究センターシンポジウム「食機能研究のフロンティア」, 2013年2月.
9. 寺尾 純二 :
「プレニルフラボノイドの生体利用性と筋萎縮抑制作用」,
環太平洋プロポリス研究会第1回講演会, 2012年9月.
10. 寺尾 純二 :
「ポリフェノール研究のこれまでと未来」,
第10回高付加価値食品開発のためのフォーラム, 2012年9月.

報告書:

1. 渋谷 雅之, 木戸 博, 林 良夫, 根本 尚夫, 佐野 茂樹, 安友 康二, 東 博之, 西岡 安彦, 寺尾 純二, 二川 健, 三澤 弘明, 松尾 繁樹, 馬場 嘉信, 松本 耕三, 三好 弘一, 曽根 三郎 :
徳島大学先端医療開発研究センター設置準備室成果報告書,
2002年12月.

特許:

1. 寺尾 純二, 向井 理恵, 芦屋 浩明, 小山 寿之, 宇佐美 陽子 : カテキン類の生体吸収及び蓄積改善剤, (2014年11月), (2016年5月), 特許第2014-232020号.
2. 寺尾 純二, 向井 理恵, 根本 尚夫, 河村 知志, 福本 修一 : 筋萎縮抑制剤,およびその使用方法, (2011年8月), (2013年2月), 特許第2013-035811号.
3. 河合 慶親, 寺尾 純二 : 抗ケルセチンモノクローナル抗体,その産生細胞,ケルセチンの検出方法及び検出試薬, (2005年10月), 特許第2005-298972号.

科学研究費補助金 (KAKEN Grants Database @ NII.ac.jp)

  • 次世代型フレイル予防食品開発をめざすミトコンドリア機能制御の基盤研究 (研究課題/領域番号: 20H02943 )
  • 二酸化チタンによる皮膚の酸化ストレス障害と天然抗酸化物質による予防 (研究課題/領域番号: 19K02370 )
  • 過酸化脂質を還元消去する食材の探索と調理加工におけるその利用法の開発 (研究課題/領域番号: 16K00815 )
  • 脂質ラフトへの局在性がカロテノイドの機能を決定する (研究課題/領域番号: 26660114 )
  • 機能性フラボノイドープレニル化の生理的意義の解明 (研究課題/領域番号: 25292075 )
  • ストレス誘導によるケルセチンの活性化と多機能発現ダイナミクスの 解明 (研究課題/領域番号: 22380077 )
  • 食事性フラボノイドの代謝変換と酸化ストレス制御機能相関 (研究課題/領域番号: 19380075 )
  • 食品の酸化ストレス制御機能評価をめざしたパーオキシリピドーム解析 (研究課題/領域番号: 16658057 )
  • 抗酸化フラボノイドの酸化ストレス標的臓器への蓄積代謝と活性発現機構 (研究課題/領域番号: 16380089 )
  • 調理過程における活性酸素消去成分の消長に関する分子レベルの解析 (研究課題/領域番号: 13480028 )
  • TLCブロットによる過酸化脂質検出法の開発 (研究課題/領域番号: 12556020 )
  • 消化管におけるフィチン酸の酸化ストレス防御機構の解析 (研究課題/領域番号: 11660127 )
  • フリーラジカル捕捉能を活かした食事献立の設計とその有効性の解析 (研究課題/領域番号: 11480024 )
  • 調理過程における野菜類の活性酸素消去能の評価 (研究課題/領域番号: 09480002 )
  • 食品中の抗酸化成分による変異原生成抑制作用 (研究課題/領域番号: 61560143 )
  • 研究者番号(60093275)による検索