検索:
徳島大学 > 大学院社会産業理工学研究部 > 生物資源産業学域 > 生物生産系 > 生物資源生産科学分野 > (researchmapへのインポート用CSV) [PDF解説]

研究活動

専門分野

農学 (Agricultural Science), 生活科学

研究テーマ

食品科学, 畜産学, 食生活学 (食品製造・加工, 家畜生産システム, 家畜管理・福祉, 畜産物利用, 調理と加工)

著書・論文

著書:

1. 森松 文毅 :
『食物アレルギーのための大好物レシピ 美味しくて元気になるおやつとごはん』 日本ハム中央研究所 (著),
幻冬舎, 東京, 2014年1月.
2. 森松 文毅 :
『生食のおいしさとリスク』一色 賢司 (著者/監修), --- 第2章6節 畜産副産物の機能性 ---,
株式会社エヌ·ティー·エス, 東京, 2013年6月.
3. 森松 文毅 :
『野球少年の食事バイブル』 木村修一 (監修), 日本ハム株式会社中央研究所 (著),
女子栄養大学出版部, 東京, 2010年3月.
4. 森松 文毅 :
『大豆タンパク質の加工特性と生理機能』 菅野道廣, 尚弘子 (編集), 日本栄養食糧学会 (監修), --- 第5章大豆タンパク質加工食品と,その栄養特性 ---,
株式会社 建帛社, 東京, 1999年3月.

学術論文(審査論文):

1. Misako Ezoe, Jun-Ichi Wakamatsu, Yoshihisa Takahata, Takanori Hasegawa, Fumiki Morimatsu and Takanori Nishimura :
Diet-Induced Thermogenesis and Expression Levels of Thyroid Hormone Target Genes and Their Products in Rats Differ between Meat Proteins.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.62, No.2, 93-100, 2016.
(DOI: 10.3177/jnsv.62.93,   PubMed: 27264093,   Elsevier: Scopus)
2. Yasutaka Nishiyama, Kumiko Kamiya, Takashi Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
The validation of the NH Immunochromato O157 test kit.,
Journal of AOAC International, Vol.98, No.2, 379-389, 2015.
(DOI: 10.5740/jaoacint.14-255,   PubMed: 25905744,   Elsevier: Scopus)
3. 長谷川 隆則, 森松 文毅, 川本 恵子, 日高 智 :
イアコーンサイレージ給与が肥育豚の産肉性に及ぼす影響,
日本畜産学会報, Vol.86, No.3, 343-350, 2015年.
(DOI: 10.2508/chikusan.86.343,   CiNii: 130005102020)
4. Yoshitaka Terao, Kana Takeshita, Yasutaka Nishiyama, Naoki Morishita, Takashi Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
Promising Nucleic Acid Lateral Flow Assay Plus PCR for Shiga Toxin-Producing Escherichia coli.,
Journal of Food Protection, Vol.78, No.8, 1560-1568, 2015.
(DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-14-495,   PubMed: 26219371,   Elsevier: Scopus)
5. Keishi Kadooka, M. Udono, M. Deguchi, Kaoru Fujii, Takashi Matsumoto, Mikako Sato, Fumiki Morimatsu, K. Yasuda, Kosuke Tashiro, Satoru Kuhara and Yoshinori Katakura :
Mechanisms and consequences of carnosine-induced activation of intestinal epithelial cells,
Journal of Functional Foods, Vol.13, 32-37, 2015.
(DOI: 10.1016/j.jff.2014.12.024,   Elsevier: Scopus)
6. Kaoru Fujii, T Fujii, Ayaka Koiso, Hirakawa Kozue, Makiko Yamashita, Takashi Matsumoto, Takanori Hasegawa, Fumiki Morimatsu and Yoshinori Katakura :
Identification of anti-allergic lactic acid bacteria that supress Ca2+ influx and histamine release in human basophilic cells,
Journal of Functional Foods, Vol.10, 370-376, 2014.
(DOI: 10.1016/j.jff.2014.07.006,   Elsevier: Scopus)
7. Fumihiro Arakawa, Masaki Kozono, Tomoko Ishiguro, Kousaku Yamaguchi, Yasuhiro Ihara, Yasuyuki Oishi and Fumiki Morimatsu :
Survey of content of trans-fatty acids in meat,
Japanese Journal of Food Chemistry and Safety, Vol.21, No.1, 1-7, 2014.
(DOI: 10.18891/jjfcs.21.1_1)
8. Naoki Morishita, Takashi Matsumoto, Fumiki Morimatsu and Masatake Toyoda :
Detection of soybean proteins in fermented soybean products by using heating extraction.,
Journal of Food Science, Vol.79, No.5, 1049-1054, 2014.
(DOI: 10.1111/1750-3841.12461,   PubMed: 24811351,   Elsevier: Scopus)
9. Shin Sukegawa, Yasuhiro Ihara, Kaoruko Yuge, Shengbin Rao, Kentaro Oka, Fumihiro Arakawa, Tatsuya Fujimura, Hiroshi Murakami, Hisao Kurazono, Motomichi Takahashi and Fumiki Morimatsu :
Effects of oral administration of heat-killed Enterococcus faecium strain NHRD IHARA in post-weaning piglets.,
Animal Science Journal, Vol.85, No.4, 454-460, 2014.
(DOI: 10.1111/asj.12163,   PubMed: 24450962,   Elsevier: Scopus)
10. Shin Sukegawa, Takeshi Miyake, Takayuki Ibi, Yoichi Takahagi, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu and Takahisa Yamada :
Multiple marker effects of single nucleotide polymorphisms in three genes, AKIRIN2, EDG1 and RPL27A, for marbling development in Japanese Black cattle.,
Animal Science Journal, Vol.85, No.3, 193-197, 2014.
(DOI: 10.1111/asj.12108,   PubMed: 24033432,   Elsevier: Scopus)
11. Noriki Kohyama, Naomi Soga, Satoko Ohashi, Makoto Hattori, Tadashi Yoshida, Takanori Hasegawa, Yasuyuki Oishi, Fumiki Morimatsu and Koji Takahashi :
Improved Functional Properties of Potato Starch through Simultaneous Heat-moisture Treatment and Conjugation with Lysine and Fatty Acylated Saccharide by the Maillard Reaction,
Journal of Applied Glycoscience, Vol.60, No.3, 147-153, 2013.
(DOI: 10.5458/jag.jag.JAG-2012_025)
12. Jun-ichi Wakamatsu, Naomasa Takabayashi, Misako Ezoe, Takanori Hasegawa, Tatsuya Fujimura, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Takanori Nishimura :
Postprandial thermic effect of chicken involves thyroid hormones and hepatic energy metabolism in rats.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.59, No.6, 516-525, 2013.
(DOI: 10.3177/jnsv.59.516,   PubMed: 24477248,   Elsevier: Scopus)
13. Eiki Yamasaki, Ryuta Sakamoto, Takashi Matsumoto, Fumiki Morimatsu, Takayuki Kurazono, Toyoko Hiroi, G Balakrish Nair and Hisao Kurazono :
Development of an immunochromatographic test strip for detection of cholera toxin.,
BioMed Research International, Vol.2013, No.679038 679038, 1-7, 2013.
(DOI: 10.1155/2013/679038,   PubMed: 24308002,   Elsevier: Scopus)
14. Shengbin Rao, Shin Sukegawa, Yasuhiro Ihara, Fumihiro Arakawa, Hiroshi Murakami, Tatsuya Fujimura and Fumiki Morimatsu :
Characterization of probiotic properties of Enterococcus faecium NHRD IHARA isolated from porcine feces.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.77, No.9, 1967-1969, 2013.
(DOI: 10.1271/bbb.130252,   PubMed: 24018679,   Elsevier: Scopus)
15. 河口 友美, 岩井 浩二, 清水 宗茂, 大森 丘, 高畑 能久, 鈴木 卓弥, 森松 文毅, 田辺 創一 :
市販コラーゲンペプチドの自然発症性高血圧ラットにおける血圧上昇抑制作用,
日本食品科学工学会誌, Vol.60, No.3, 142-147, 2013年.
(DOI: 10.3136/nskkk.60.142,   CiNii: 10031163925,   Elsevier: Scopus)
16. Taro Yonekita, Ryuji Ohtsuki, Eri Hojo, Naoki Morishita, Takashi Matsumoto, Tomoyasu Aizawa and Fumiki Morimatsu :
Development of a novel multiplex lateral flow assay using an antimicrobial peptide for the detection of Shiga toxin-producing Escherichia coli.,
Journal of Microbiological Methods, Vol.93, No.3, 251-256, 2013.
(DOI: 10.1016/j.mimet.2013.03.006,   PubMed: 23523969,   Elsevier: Scopus)
17. Yoshitaka Terao, Taro Yonekita, Naoki Morishita, Tatsuya Fujimura, Takashi Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
Potential rapid and simple lateral flow assay for Escherichia coli O111.,
Journal of Food Protection, Vol.76, No.5, 755-761, 2013.
(DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-12-351,   PubMed: 23643116,   Elsevier: Scopus)
18. 鬼塚 英一郎, 奥村 朋之, 沖浦 智紀, 荒川 史博, 井原 安洋, 松本 貴之, 大石 泰之, 森松 文毅 :
豚の解体処理工程におけるPseudomonas属菌の汚染状況,
日本獣医師会雑誌, Vol.66, No.4, 263-266, 2013年.
19. Tomomi Kouguchi, Takashi Ohmori, Muneshige Shimizu, Yoshihisa Takahata, Yoshiaki Maeyama, Takuya Suzuki, Fumiki Morimatsu and Soichi Tanabe :
Effects of a chicken collagen hydrolysate on the circulation system in subjects with mild hypertension or high-normal blood pressure.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.77, No.4, 691-696, 2013.
(DOI: 10.1271/bbb.120718,   PubMed: 23563560,   Elsevier: Scopus)
20. Taro Yonekita, Tatsuya Fujimura, Naoki Morishita, Takashi Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
Simple, rapid, and reliable detection of Escherichia coli O26 using immunochromatography.,
Journal of Food Protection, Vol.76, No.5, 748-754, 2013.
(DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-12-423,   PubMed: 23643115,   Elsevier: Scopus)
21. Mao Nagasawa, Tatsuro Murakami, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Mitsuhiro Furuse :
Dietary animal proteins alter monoamine metabolism in the brain.,
Animal Science Journal, Vol.83, No.6, 493-498, 2012.
(DOI: 10.1111/j.1740-0929.2011.00987.x,   PubMed: 22694334,   Elsevier: Scopus)
22. Takayuki Miyaji, Mikako Sato, Hirohiko Maemura, Yoshihisa Takahata and Fumiki Morimatsu :
Expression profiles of carnosine synthesis-related genes in mice after ingestion of carnosine or ß-alanine.,
Journal of the International Society of Sports Nutrition, Vol.9, No.1, 15, 2012.
(DOI: 10.1186/1550-2783-9-15,   PubMed: 22510233,   Elsevier: Scopus)
23. Tomomi KOUGUCHI, Ai ITO, Koji IWAI, Muneshige SHIMIZU, Yoshihisa TAKAHATA, Takuya SUZUKI, Fumiki Morimatsu and TANABE Soichi :
Chicken collagen hydrolysate-derived peptides inhibit tumor necrosis factor-α-induced inflammatory response in endothelial cells,
Food Science and Technology Research, Vol.18, No.5, 667-671, 2012.
(DOI: 10.3136/fstr.18.667)
24. Mao Nagasawa, Tatsuro Murakami, Shozo Tomonaga, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Mitsuhiro Furuse :
Impacts of acute imipramine treatment on plasma and brain amino acid metabolism in mice given graded levels of dietary chicken protein.,
Animal Science Journal, Vol.83, No.12, 777-787, 2012.
(DOI: 10.1111/j.1740-0929.2012.01025.x,   PubMed: 23216543,   Elsevier: Scopus)
25. 佐藤 三佳子, 前村 公彦, 高畑 能久, 森松 文毅, 佐藤 雄二 :
鶏肉抽出物の摂取が中高齢者の筋力に及ぼす影響,
日本食品科学工学会誌, Vol.59, No.4, 182-185, 2012年.
(DOI: 10.3136/nskkk.59.182,   CiNii: 10030562589,   Elsevier: Scopus)
26. Makiko Yamashita, Akira Hitaka, Himiko Fujino, Takashi Matsumoto, Takanori Hasegawa, Fumiki Morimatsu, Tsukasa Fujiki and Yoshinori Katakura :
Identification of Immunopotentiating Lactic Acid Bacteria that Induce Antibody Production by in vitro Stimulated Human Peripheral Blood Mononuclear Cells.,
Bioscience of Microbiota, Food and Health, Vol.31, No.1, 7-13, 2011.
(DOI: 10.12938/bmfh.31.7,   PubMed: 24936344)
27. Yasuo Kobayashi, Aya Itoh, Kanae Miyawaki, Satoshi Koike, Osamu Iwabuchi, Yuji Iimura, Yuri Kobashi, Tomoyuki Kawashima, Junichi Wakamatsu, Akihito Hattori, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu, Takashi Nakaebisu and Takeshi Hishinuma :
Effect of liquid whey feeding on fecal microbiota of mature and growing pigs.,
Animal Science Journal, Vol.82, No.4, 607-615, 2011.
(DOI: 10.1111/j.1740-0929.2011.00876.x,   PubMed: 21794022,   Elsevier: Scopus)
28. Yamada Takahisa, Sasaki Seiki, Sukegawa Shin, Takahagi Youichi, Morita Mitsuo, Murakami Hiroshi, Fumiki Morimatsu and Fujita Tatsuo :
Possible Association of Single Nucleotide Polymorphism in Titin Gene with Growth-Related Trait in Japanese Black Beef Cattle,
Journal of Animal and Veterinary Advances, Vol.10, No.19, 2603-2606, 2011.
(DOI: 10.3923/javaa.2011.2603.2606,   Elsevier: Scopus)
29. 松尾 俊輝, 並木 郷, 佐藤 三佳子, 高畑 能久, 森松 文毅, 渡部 睦人, 野村 義宏 :
軟骨抽出物の骨膜細胞への効果,
グルコサミン研究, Vol.7, 61-66, 2011年.
30. 佐藤 三佳子, 岩井 浩二, 鬼塚 英一郎, 高畑 能久, 森松 文毅, 佐藤 雄二 :
ヒトにおけるブタ由来エラスチンペプチド摂取による皮膚弾力性向上作用,
日本食品科学工学会誌, Vol.58, No.4, 159-163, 2011年.
(DOI: 10.3136/nskkk.58.159,   CiNii: 10028259802)
31. 高萩 陽一, 岩渕 修, 助川 慎, 中胡 隆, 越田 雄三, 若松 純一, 藤村 達也, 石黒 智子, 村上 博, 飯村 裕二, 小林 泰男, 森松 文毅, 川島 知之, 菱沼 毅 :
豚生産農場における液状ストレートホエイ給与が繁殖性, 生産性および枝肉形質に及ぼす影響,
日本畜産学会報, Vol.82, No.3, 325-331, 2011年.
(DOI: 10.2508/chikusan.82.325,   CiNii: 10029741785)
32. Keishi Kadooka, Asuka Imahayashi, Ayaka Koiso, Makiko Yamashita, Kiichiro Teruya, Takashi Matsumoto, Takanori Hasegawa, Fumiki Morimatsu and Yoshinori Katakura :
Establishment of a novel method of screening anti-allergic lactic acid bacteria.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.75, No.5, 1016-1018, 2011.
(DOI: 10.1271/bbb.110069,   PubMed: 21597165,   Elsevier: Scopus)
33. Mari Watanabe-Kamiyama, Muneshige Shimizu, Shin Kamiyama, Yasuki Taguchi, Hideyuki Sone, Fumiki Morimatsu, Hitoshi Shirakawa, Yuji Furukawa and Michio Komai :
Absorption and effectiveness of orally administered low molecular weight collagen hydrolysate in rats.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.58, No.2, 835-841, 2010.
(DOI: 10.1021/jf9031487,   PubMed: 19957932,   Elsevier: Scopus)
34. K Kawatsu, M Taguchi, T Yonekita, T Matsumoto, Fumiki Morimatsu and Y Kumeda :
Simple and rapid detection of Campylobacter spp. in naturally contaminated chicken-meat samples by combination of a two-step enrichment method with an immunochromatographic assay.,
International Journal of Food Microbiology, Vol.142, No.1-2, 256-259, 2010.
(DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.06.010,   PubMed: 20621373,   Elsevier: Scopus)
35. F Nagatomo, N Gu, H Fujino, T Okiura, Fumiki Morimatsu, I Takeda and A Ishihara :
Effects of exposure to hyperbaric oxygen on oxidative stress in rats with type II collagen-induced arthritis.,
Clinical and Experimental Medicine, Vol.10, No.1, 7-13, 2010.
(DOI: 10.1007/s10238-009-0064-y,   PubMed: 19779965,   Elsevier: Scopus)
36. Y. Terao, T. Yonekita, K. Kamiya, N. Morishita, T. Fujimura, T. Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
Development and Evaluation of Immunochromatographic Assay for Simple Rapid Detection of Escherichia Coli O157, O26, O111 and Vero Toxin 1/2 in Food Products,
International Congress of Meat Science and Technology Proceeding, 226, 2010.
37. Youzuo Zhang, Tomomi Kouguchi, Muneshige Shimizu, Takashi Ohmori, Yoshihisa Takahata and Fumiki Morimatsu :
Chicken collagen hydrolysate protects rats from hypertension and cardiovascular damage.,
Journal of Medicinal Food, Vol.13, No.2, 399-405, 2010.
(DOI: 10.1089/jmf.2009.1246,   PubMed: 20170381,   Elsevier: Scopus)
38. 佐藤 三佳子, 宮澤 いづみ, 髙畑 能久, 大石 泰之, 森松 文毅 :
ブタプラセンタエキス摂取による色素沈着予防作用,
機能性食品と薬理栄養, Vol.6, No.3, 199-203, 2010年.
39. Youzuo Zhang, Tomomi Kouguchi, Kazuo Shimizu, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata and Fumiki Morimatsu :
Chicken collagen hydrolysate reduces proinflammatory cytokine production in C57BL/6.KOR-ApoEshl mice.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.56, No.3, 208-210, 2010.
(PubMed: 20651463)
40. Kazuo Shimizu, Mikako Sato, Youzuo Zhang, Tomomi Kouguchi, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Makoto Shimizu :
The bioavailable octapeptide Gly-Ala-Hyp-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro stimulates nitric oxide synthesis in vascular endothelial cells.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.58, No.11, 6960-6965, 2010.
(DOI: 10.1021/jf100388w,   PubMed: 20459131,   Elsevier: Scopus)
41. Kazuo Shimizu, Mikako Sato, Youzuo Zhang, Tomomi Kouguchi, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Makoto Shimizu :
Molecular size of collagen peptide reverses the permeability of Caco-2 cells.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.74, No.5, 1123-1125, 2010.
(DOI: 10.1271/bbb.100015,   PubMed: 20460703,   Elsevier: Scopus)
42. Yoichi Takahagi, Shinji Toki, Yasutaka Nishiyama, Fumiki Morimatsu and Hiroshi Murakami :
Differential effects of porcine circovirus type 2 (PCV2) vaccination on PCV2 genotypes at Japanese pig farms.,
The Journal of Veterinary Medical Science, Vol.72, No.1, 35-41, 2010.
(DOI: 10.1292/jvms.09-0314,   PubMed: 19915335,   Elsevier: Scopus)
43. Shin Sukegawa, Takeshi Miyake, Yoichi Takahagi, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu, Takahisa Yamada and Yoshiyuki Sasaki :
Replicated association of the single nucleotide polymorphism in EDG1 with marbling in three general populations of Japanese Black beef cattle.,
BMC Research Notes, Vol.3, 66, 2010.
(DOI: 10.1186/1756-0500-3-66,   PubMed: 20219139,   Elsevier: Scopus)
44. Muneshige Shimizu, Naoko Sawashita, Fumiki Morimatsu, Jun Ichikawa, Yasuki Taguchi, Yoshinobu Ijiri and Junichiro Yamamoto :
Antithrombotic papain-hydrolyzed peptides isolated from pork meat.,
Thrombosis Research, Vol.123, No.5, 753-757, 2009.
(DOI: 10.1016/j.thromres.2008.07.005,   PubMed: 18930309,   Elsevier: Scopus)
45. Ruvini Liyanage, Yumi Nakamura, Ken-ichiro Shimada, Mitsuo Sekikawa, Chaminda Barana Jayawardana, Kyu-ho Han, Tomoko Okada, Kiyoshi Ohba, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Michihiro Fukushima :
Porcine artery elastin preparation reduces serum cholesterol level in rats,
Journal of Functional Foods, Vol.1, No.4, 405-409, 2009.
(DOI: 10.1016/j.jff.2009.10.001,   Elsevier: Scopus)
46. 雜賀(江草) 愛, 早川 徹, 河口 友美, 大森 丘, 髙畑 能久, 森松 文毅 :
鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)の血管保全作用,
機能性食品と薬理栄養, Vol.5, No.5, 355-359, 2009年.
47. 岩井 浩二, 張 有做, 河口 友美, 雜賀(江草) 愛, 清水 宗茂, 大森 丘, 高畑 能久, 森松 文毅 :
鶏コラーゲン加水分解物摂取後のヒト血中ペプチドの動態とACE阻害作用,
日本食品科学工学会誌, Vol.56, No.6, 326-330, 2009年.
(DOI: 10.3136/nskkk.56.326,   CiNii: 10024855626,   Elsevier: Scopus)
48. 小橋 有里, 石黒 智子, 若松 純一, 奥村 朋之, 高萩 陽一, 岩渕 修, 飯村 裕二, 川島 知之, 小林 泰男, 服部 昭仁, 村上 博, 森松 文毅 :
養豚農場における液状ホエーの給与がブタの生産性へ与える影響,
日本畜産学会報, Vol.80, No.4, 443-450, 2009年.
(DOI: 10.2508/chikusan.80.443,   CiNii: 10029740580)
49. Takahisa Yamada, Seiki Sasaki, Shin Sukegawa, Takeshi Miyake, Tatsuo Fujita, Hiroyuki Kose, Mitsuo Morita, Youichi Takahagi, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu and Yoshiyuki Sasaki :
Association of a single nucleotide polymorphism in ribosomal protein L27a gene with marbling in Japanese Black beef cattle.,
Animal Science Journal, Vol.80, No.6, 631-635, 2009.
(DOI: 10.1111/j.1740-0929.2009.00688.x,   PubMed: 20163651,   Elsevier: Scopus)
50. Takahisa Yamada, Seiki Sasaki, Shin Sukegawa, Takeshi Miyake, Tatsuo Fujita, Hiroyuki Kose, Mitsuo Morita, Youichi Takahagi, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu and Yoshiyuki Sasaki :
Novel SNP in 5' flanking region of EDG1 associated with marbling in Japanese Black beef cattle.,
Animal Science Journal, Vol.80, No.4, 486-489, 2009.
(DOI: 10.1111/j.1740-0929.2009.00665.x,   PubMed: 20163611,   Elsevier: Scopus)
51. Takanori Hasegawa, Kozue Hirakawa, Takashi Matsumoto, Shinji Toki, Yoshiaki Maeyama and Fumiki Morimatsu :
Efficacy of Lactobacillus plantarum strain HSK201 in relief from Japanese cedar pollinosis.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.73, No.12, 2626-2631, 2009.
(DOI: 10.1271/bbb.90465,   PubMed: 19966482,   Elsevier: Scopus)
52. Yurika Mizobe, Daichi Oikawa, Yoriko Akimoto, Shoichiro Tsuyama, Eiichiro Onitsuka, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Mitsuhiro Furuse :
Ingestion of ELASTIN PEPTIDE Alters MessengerRNA expression in Mice Skin,
Current Topics in Nutraceutical Research, Vol.7(3/7), 127-130, 2009.
53. 早川 徹, 佐藤 三佳子, 雜賀(江草) 愛, 高畑 能久, 森松 文毅, 野村 義宏 :
ブタ由来エラスチンペプチドの経口摂取によるマウス皮膚水分量の向上,
日本畜産学会報, Vol.80, No.2, 215-222, 2009年.
(DOI: 10.2508/chikusan.80.215)
54. S. Tomonaga, M. Sato, Y. Takahata, Fumiki Morimatsu and M. Furuse :
Oral Administration of chicken Breast Extract Activates Serotonin Metabolism in the Hippocampus of Rats,
Journal of Animal and Veterinary Advances, Vol.8, No.11, 2776-2279, 2009.
(Elsevier: Scopus)
55. Takaaki Mishima, Takashi Yamada, Makoto Sakamoto, Minako Sugiyama, Satoshi Matsunaga, Hirohiko Maemura, Muneshige Shimizu, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Masanobu Wada :
Chicken breast attenuates high-intensity-exercise-induced decrease in rat sarcoplasmic reticulum Ca2+ handling.,
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, Vol.18, No.4, 399-411, 2008.
(DOI: 10.1123/ijsnem.18.4.399,   PubMed: 18708689,   Elsevier: Scopus)
56. Shinji Toki, Shinji Kagaya, Miwa Shinohara, Hiroshi Wakiguchi, Takashi Matsumoto, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu, Hirohisa Saito and Kenji Matsumoto :
Lactobacillus rhamnosus GG and Lactobacillus casei suppress Escherichia coli-induced chemokine expression in intestinal epithelial cells.,
International Archives of Allergy and Immunology, Vol.148, No.1, 45-58, 2008.
(DOI: 10.1159/000151505,   PubMed: 18716403,   Elsevier: Scopus)
57. Hang Guo, Ai Ekusa, Koji Iwai, Masami Yonekura, Yoshihisa Takahata and Fumiki Morimatsu :
Royal jelly peptides inhibit lipid peroxidation in vitro and in vivo.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.54, No.3, 191-195, 2008.
(DOI: 10.3177/jnsv.54.191,   PubMed: 18635904,   Elsevier: Scopus)
58. Yoichi Takahagi, Yasutaka Nishiyama, Shinji Toki, Taro Yonekita, Fumiki Morimatsu and Hiroshi Murakami :
Genotypic change of porcine circovirus type 2 on Japanese pig farms as revealed by restriction fragment length polymorphism analysis.,
The Journal of Veterinary Medical Science, Vol.70, No.6, 603-606, 2008.
(DOI: 10.1292/jvms.70.603,   PubMed: 18628601,   Elsevier: Scopus)
59. 河口 友美, 大森 丘, 清水 宗茂, 髙畑 能久, 前山 佳昭, 梶本 佳孝, 森松 文毅 :
鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料による正常高値血圧者に対する降圧作用のサブグループ解析,
薬理と治療, Vol.36, No.10, 911-918, 2008年.
60. 河口 友美, 大森 丘, 早川 徹, 髙畑 能久, 前山 佳昭, 梶本 佳孝, 森松 文毅 :
鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料の過剰摂取時における安全性,
薬理と治療, Vol.36, No.6, 549-559, 2008年.
61. 河口 友美, 大森 丘, 早川 徹, 髙畑 能久, 前山 佳昭, 梶本 佳孝, 北風 政史, 森松 文毅 :
鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料による軽症高血圧者および正常高値血圧者に対する降圧作用と安全性の検討,
薬理と治療, Vol.36, No.6, 561-575, 2008年.
(CiNii: 50006888092)
62. Tatsuya Fujimura, Takashi Matsumoto, Soichi Tanabe and Fumiki Morimatsu :
Specific discrimination of chicken DNA from other poultry DNA in processed foods using the polymerase chain reaction.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.72, No.3, 909-913, 2008.
(DOI: 10.1271/bbb.70662,   PubMed: 18323631)
63. Yurika Mizobe, Daichi Oikawa, Shoichiro Tsuyama, Yoriko Akimoto, Kousuke Hamasu, Eiichiro Onitsuka, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Mitsuhiro Furuse :
mRNA expression of lysyl oxidase and matrix metalloproteinase-12 in mouse skin.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.72, No.11, 3067-3070, 2008.
(DOI: 10.1271/bbb.80450,   PubMed: 18997394)
64. Shozo Tomonaga, Haruka Yamane, Eiichiro Onitsuka, Satoshi Yamada, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Mitsuhiro Furuse :
Carnosine-induced antidepressant-like activity in rats.,
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior, Vol.89, No.4, 627-632, 2008.
(DOI: 10.1016/j.pbb.2008.02.021,   PubMed: 18377967,   Elsevier: Scopus)
65. 河口 友美, 大森 丘, 早川 徹, 高畑 能久, 森松 文毅, 梶本 佳孝 :
鶏コラーゲン加水分解物(C-COP)を配合した乳酸菌飲料の軽症高血圧者に対する降圧作用の検討,
日本臨床栄養学会雑誌, Vol.29, No.4, 414-424, 2008年.
(CiNii: 10029420921)
66. 岩井 浩二, 雜賀 (江草) 愛, 早川 徹, 清水 宗茂, 高畑 能久, 森松 文毅 :
高血圧自然発症ラットにおける鶏コラーゲン由来オクタペプチドの血圧降下作用,
日本食品科学工学会誌, Vol.55, No.12, 602-605, 2008年.
(DOI: 10.3136/nskkk.55.602,   CiNii: 10024854705,   Elsevier: Scopus)
67. Ai Saiga, Koji Iwai, Toru Hayakawa, Yoshihisa Takahata, Shiniich Kitamura, Toshihide Nishimura and Fumiki Morimatsu :
Angiotensin I-converting enzyme-inhibitory peptides obtained from chicken collagen hydrolysate.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.56, No.20, 9586-9591, 2008.
(DOI: 10.1021/jf072669w,   PubMed: 18808143,   Elsevier: Scopus)
68. Tomonori Okiura, Fumiko Nagatomo, Ning Gu, Yasuki Taguchi, Fumiki Morimatsu and Akihiko Ishihara :
Bone density of the femur and fiber cross-sectional area and oxidative enzyme activity of the tibialis anterior muscle in type II collagen-induced arthritic mice.,
The Journal of Physiological Sciences, Vol.58, No.4, 221-227, 2008.
(DOI: 10.2170/physiolsci.RP003708,   PubMed: 18534044,   Elsevier: Scopus)
69. Takahisa Yamada, Seiki Sasaki, Shin Sukegawa, Youji Muramatsu, Youichi Takahagi, Sachiyo Yoshioka, Tatsuo Fujita, Mitsuo Morita, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu and Yoshiyuki Sasaki :
Polymorphisms in promoter regions of PDHB, SORBS1, and EDG1 genes showing marbling-associated expression changes.,
Research Communications in Molecular Pathology and Pharmacology, Vol.120-121, No.1-6, 105-114, 2008.
(PubMed: 21469508,   Elsevier: Scopus)
70. M Sato, N Karasawa, M Shimizu, Fumiki Morimatsu and R Yamada :
Safety evaluation of chicken breast extract containing carnosine and anserine.,
Food and Chemical Toxicology, Vol.46, No.2, 480-489, 2007.
(DOI: 10.1016/j.fct.2007.08.020,   PubMed: 17919801,   Elsevier: Scopus)
71. Shozo Tomonaga, Toru Hayakawa, Haruka Yamane, Hirohiko Maemura, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Mitsuhiro Furuse :
Oral administration of chicken breast extract increases brain carnosine and anserine concentrations in rats.,
Nutritional Neuroscience, Vol.10, No.3-4, 181-186, 2007.
(DOI: 10.1080/10284150701587338,   PubMed: 18019400,   Elsevier: Scopus)
72. Shin Sukegawa, Takahisa Yamada, Seiki Sasaki, Youji Muramatsu, Youichi Takahagi, Sachiyo Yoshioka, Tatsuo Fujita, Mitsuo Morita, Hiroshi Murakami, Fumiki Morimatsu and Yoshiyuki Sasaki :
Polymorphisms for 7 expressed sequence tags showing marbling-associated expression changes.,
Research Communications in Molecular Pathology and Pharmacology, Vol.120-121, No.1-6, 33-42, 2007.
(PubMed: 21469502,   Elsevier: Scopus)
73. A Matsumoto, T Okiura, Fumiki Morimatsu, Y Ohira and A Ishihara :
Effects of hyperbaric exposure with high oxygen concentration on the physical activity of developing rats.,
Developmental Neuroscience, Vol.29, No.6, 452-459, 2007.
(DOI: 10.1159/000097319,   PubMed: 17119320,   Elsevier: Scopus)
74. Hang Guo, Ai Saiga, Mikako Sato, Izumi Miyazawa, Makoto Shibata, Yoshihisa Takahata and Fumiki Morimatsu :
Royal jelly supplementation improves lipoprotein metabolism in humans.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.53, No.4, 345-348, 2007.
(DOI: 10.3177/jnsv.53.345,   PubMed: 17934240,   Elsevier: Scopus)
75. Eiichiro Onitsuka, Tomoyuki Okumura, Hiroshi Murakami, Norikazu Nishino and Fumiki Morimatsu :
A judgment on postmortem aging in longissimus dorsi based on a peptide substrate library.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.70, No.12, 2836-2843, 2006.
(DOI: 10.1271/bbb.60208,   PubMed: 17151460,   Elsevier: Scopus)
76. Ai Saiga, Tomoyuki Okumura, Toshikazu Makihara, Shin-Ichiro Katsuda, Fumiki Morimatsu and Toshihide Nishimura :
Action mechanism of an angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptide derived from chicken breast muscle.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.54, No.3, 942-945, 2006.
(DOI: 10.1021/jf0508201,   PubMed: 16448206,   Elsevier: Scopus)
77. Muneshige Shimizu, Soichi Tanabe, Fumiki Morimatsu, Koji Nagao, Teruyoshi Yanagita, Norihisa Kato and Toshihide Nishimura :
Consumption of pork-liver protein hydrolysate reduces body fat in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty rats by suppressing hepatic lipogenesis.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.70, No.1, 112-118, 2006.
(DOI: 10.1271/bbb.70.112,   PubMed: 16428828,   Elsevier: Scopus)
78. 森下 直樹, 上條 茂徳, 秋山 恵利, 有川 奈津実, 飯田 知美, 多勢 加奈子, 浜路 麻衣, 平岡 里海, 白柳 利江子, 松本 貴之, 髙畑 能久, 森松 文毅, 豊田 正武 :
調理加工モデル食品を用いたアレルゲン検査用イムノクロマトキットの評価,
食品衛生学雑誌, Vol.47, No.2, 66-75, 2006年.
(DOI: 10.3358/shokueishi.47.66,   Elsevier: Scopus)
79. Naoko Sawashita, Aki Naemura, Muneshige Shimizu, Fumiki Morimatsu, Yoshinobu Ijiri and Junichiro Yamamoto :
Effect of dietary vegetable and animal proteins on atherothrombosis in mice.,
Nutrition, Vol.22, No.6, 661-667, 2006.
(DOI: 10.1016/j.nut.2006.02.002,   PubMed: 16567078,   Elsevier: Scopus)
80. Yasuhiro Suzuki, Tomomi Nakao, Hirohiko Maemura, Mikako Sato, Kazuyuki Kamahara, Fumiki Morimatsu and Kaoru Takamatsu :
Carnosine and anserine ingestion enhances contribution of nonbicarbonate buffering.,
Medicine and Science in Sports and Exercise, Vol.38, No.2, 334-338, 2006.
(DOI: 10.1249/01.mss.0000185108.63028.04,   PubMed: 16531904,   Elsevier: Scopus)
81. Ryoji Yamada, Masaki Kozono, Takashi Ohmori, Fumiki Morimatsu and Masahiko Kitayama :
Simultaneous determination of residual veterinary drugs in bovine, porcine, and chicken muscle using liquid chromatography coupled with electrospray ionization tandem mass spectrometry.,
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Vol.70, No.1, 54-65, 2006.
(DOI: 10.1271/bbb.70.54,   PubMed: 16428821,   Elsevier: Scopus)
82. Hirohiko Maemura, Kazushige Goto, Toshitsugu Yoshioka, Mikako Sato, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu and Kaoru Takamatsu :
Effects of Carnosine and Anserine Supplementation on Relatively High Intensity Endurance Performance,
International Journal of Sport and Health Science, Vol.4, 86-94, 2006.
83. Koji Iwai, Takanori Hasegawa, Yasuki Taguchi, Fumiki Morimatsu, Kenji Sato, Yasushi Nakamura, Akane Higashi, Yasuhiro Kido, Yukihiro Nakabo and Kozo Ohtsuki :
Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates.,
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol.53, No.16, 6531-6536, 2005.
(DOI: 10.1021/jf050206p,   PubMed: 16076145,   Elsevier: Scopus)
84. 小園 正樹, 大森 丘, 加藤 道信, 森松 文毅, 山田 良司, 北山 雅彦 :
筋肉中に残留する抗生物質および合成抗菌剤のLC/MS/MSを用いた同時分析,
生活衛生, Vol.49, No.4, 220-226, 2005年.
85. 山田 良司, 小園 正樹, 大森 丘, 加藤 道信, 森松 文毅, 北山 雅彦 :
LC/MS/MSを用いた筋肉中の残留動物用医薬品の多成分同時分析,
生活衛生, Vol.49, No.3, 152-160, 2005年.
86. Akihiko Ishihara, Fuminori Kawano, Tomonori Okiura, Fumiki Morimatsu and Yoshinobu Ohira :
Hyperbaric exposure with high oxygen concentration enhances oxidative capacity of neuromuscular units.,
Neuroscience Research, Vol.52, No.2, 146-152, 2005.
(DOI: 10.1016/j.neures.2005.03.001,   PubMed: 15893575,   Elsevier: Scopus)
87. 穐山 浩, 五十鈴川 和人, 森松 文毅, 松田 りえ子, 米谷 民雄, 他22名 :
特定原材料(落花生)測定の厚生労働省通知ELISA法確立のための複数機関による評価研究,
食品衛生学雑誌, Vol.46, No.6, 325-331, 2004年.
88. 穐山 浩, 五十鈴川 和人, 森松 文毅, 松田 りえ子, 米谷 民雄, 他22名 :
特定原材料(そば)測定の厚生労働省通知ELISA法確立のための複数機関による評価研究,
食品衛生学雑誌, Vol.46, No.6, 313-318, 2004年.
(DOI: 10.3358/shokueishi.45.313,   Elsevier: Scopus)
89. 鈴木 康弘, 佐藤 三佳子, 森松 文毅, 高松 薫 :
トリ胸肉抽出物(CBEXTM)の経口摂取が高強度間欠的運動パフォーマンスに及ぼす影響,
体育学研究, Vol.49, No.2, 159-169, 2004年.
90. 穐山 浩, 五十鈴川 和人, 森松 文毅, 豊田 正武, 米谷 民雄, 他20名 :
特定原材料(小麦)測定の厚生労働省通知ELISA法の複数機関による評価研究,
食品衛生学雑誌, Vol.45, No.3, 128-134, 2004年.
91. 穐山 浩, 五十鈴川 和人, 森松 文毅, 豊田 正武, 米谷 民雄, 他20名 :
特定原材料(牛乳)測定の厚生労働省通知ELISA法の複数機関による評価研究,
食品衛生学雑誌, Vol.45, No.3, 120-127, 2004年.
92. 佐藤 三佳子, 鈴木 康弘, 森松 文毅, 高松 薫 :
トリ胸肉抽出物(CBEXTM)長期摂取が骨格筋中カルノシン濃度と短時間高強度運動パフォーマンスに及ぼす影響,
体力科学, Vol.52, No.3, 255-264, 2003年.
(DOI: 10.7600/jspfsm1949.52.255,   Elsevier: Scopus)
93. 穐山 浩, 五十鈴川 和人, 森松 文毅, 豊田 正武, 米谷 民雄, 他20名 :
特定原材料(卵)測定の厚生労働省通知ELISA法の複数機関による評価研究,
食品衛生学雑誌, Vol.44, No.5, 213-219, 2003年.
(DOI: 10.3358/shokueishi.44.213)
94. Masaki Hashida, Katsuyuki Miyatake, Yoshiharu Okamoto, Kotaro Fujita, Takayuki Matumoto, Fumiki Morimatsu, Koji Sakamoto and Saburo Minami :
Synergistic Effects of D-Glucosamine and Collagen Peptide on Healing Experimental Cartilage Injury,
Macromolecular Bioscience, Vol.3, No.10, 596-603, 2002.
95. Soichi Tanabe, Yoko Kobayashi, Yoshihisa Takahata, Fumiki Morimatsu, Rumiko Shibata and Toshihide Nishimura :
Some human B and T cell epitopes of bovine serum albumin, the major beef allergen,
Biochemical and Biophysical Research Communications, Vol.293, No.5, 1348-1353, 2002.
(DOI: 10.1016/S0006-291X(02)00381-9,   PubMed: 12054661,   Elsevier: Scopus)
96. 原田 理恵, 浦島 浩司, 佐藤 三佳子, 大森 丘, 森松 文毅 :
カルノシンおよびトリ胸肉抽出物(チキンエキス)のマウス遊泳疲労回復力に及ぼす効果,
日本栄養・食糧学会誌, Vol.55, No.4, 209-214, 2002年.
97. 原田 理恵, 田口 靖希, 浦島 浩司, 佐藤 三佳子, 大森 丘, 森松 文毅 :
トリ胸肉抽出物(チキンエキス)のマウス遊泳持久力に対する効果,
日本栄養・食糧学会誌, Vol.55, No.2, 73-78, 2002年.
98. 塩田 紀子, 清水 宗茂, 清水 郁子, 小野 侃爾, 澤ノ井 恒彦, 森松 文毅, 内川 澄, 山内 俊一, 山田 良司 :
難消化性デキストリン配合ヨーグルト飲料の食後血糖値上昇に及ぼす影響,
健康・栄養食品研究, Vol.4, No.2, 7-18, 2001年.
99. 佐藤 三佳子, 大石 泰之, 大森 丘, 森松 文毅, 稲毛 寛子, 渡辺 至, 山田 良司, 木村 修一 :
難消化性デキストリン含有ソーセージの便通改善効果,
健康・栄養食品研究, Vol.3, No.4, 55-62, 2000年.
100. 佐藤 三佳子, 大石 泰之, 大森 丘, 森松 文毅, 稲毛 寛子, 渡辺 至, 山田 良司, 木村 修一 :
難消化性デキストリン含有ロースハムの便通改善効果,
健康・栄養食品研究, Vol.3, No.4, 47-54, 2000年.
101. 森松 文毅, 大森 丘, 佐藤 三佳子, 山田 良司, 芳賀 厚子, 勝田 新一郎 :
分離大豆タンパク質を添加したハンバーグ摂取による軽度高コレステロール血症を示す成人男子の血中コレステロール改善作用,
Therapeutic Research, Vol.21, No.8, 1985-1991, 2000年.
102. Shin-ichiro Katsuda, Yumi Waseda, Fumiki Morimatsu, Yasuki Taguichi, Masamitsu Hasegawa, Michiko Ito, Shigeko Takaichi, Ryoji Yamada, Yuji Furukawa and Tuyoshi Shimizu :
Papain-Hydrolyzed Pork Meat Reduces Serum Cholesterol level and Premature Atherosclerosis in Dietary-Induced Hypercholesterolemic Rabbit,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.46, No.4, 180-187, 2000.
(DOI: 10.3177/jnsv.46.180,   PubMed: 11185655,   Elsevier: Scopus)
103. 髙畑 能久, 栗崎 純一, 水町 功子, 森松 文毅 :
アレルギー患者IgE抗体が結合する鶏肉タンパク質の同定,
日本家禽学会誌, Vol.37, No.4, 228-233, 2000年.
(DOI: 10.2141/jpsa.37.228)
104. Takahata Yoshihisa, Jun-ich Kurisaki, Koko Mizumachi, Rumiko Shibata, Tamotsu Shigehisa and Fumiki Morimatsu :
IgE-antibody specificities of the patients allergic to meat products,
Animal Science Journal, Vol.71, No.5, 494-500, 2000.
(DOI: 10.2508/chikusan.71.494)
105. 森松 文毅 :
高脂血症と食肉製品(大豆蛋白質),
BIO Clinica, Vol.11, 511-513, 1996年.
106. Fumiki Morimatsu, Michiko Ito, Budijanto Slamet, Itaru Watanabe, Yuji Furukawa and Shuichi Kimura :
Plasma cholesterol-suppressing effect of papain-hydrolyzed pork meat in rats fed hypercholesterolemic diet.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.42, No.2, 145-153, 1996.
(DOI: 10.3177/jnsv.42.145,   PubMed: 8780972,   Elsevier: Scopus)
107. Suh-Ching Yang, Michiko Ito, Fumiki Morimatsu, Yuji Furukawa and Shuichi Kimura :
Stimulation of Ethanol Metabolism Lnduced by Proline and Lysine Ingestion in Prolonged Ethanol-Administered Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats,
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Vol.16, No.3, 151-159, 1994.
(DOI: 10.3164/jcbn.16.151,   Elsevier: Scopus)
108. Suh-Ching Yang, Michiko Ito, Fumiki Morimatsu, Yuji Furukawa and Shuichi Kimura :
Effects of amino acids on alcohol intake in stroke-prone spontaneously hypertensive rats.,
Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol.39, No.1, 55-61, 1993.
(DOI: 10.3177/jnsv.39.55,   PubMed: 8509901,   Elsevier: Scopus)
109. Slamet Budijanto, Michiko Ito, Yoshifumi Hida, Fumiki Morimatsu, Yuji Furukawa and Shuichi Kimura :
Dietary Fatty Acid Ethyl Ester and Lecithin-Cholesterol Acyltransferase Activity in Rats,
Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Vol.14, No.3, 183-193, 1993.
(DOI: 10.3164/jcbn.14.183)
110. 森松 文毅, 木村 修一 :
食肉タンパク質酵素加水分解物のラット血漿コレステロール上昇抑制効果,
日本食品工業学会誌, Vol.39, No.9, 770-777, 1992年.
(DOI: 10.3136/nskkk1962.39.770)
111. S Kimura, C H. Kim, I M. Ohtomo, Y Yokomukai, M Komai and Fumiki Morimatsu :
Nutritional Studies of the Roles of Dietary Protein levels and Umami in the Preference Response to Sodium Chloride for Experimental Animals,
Physiology & Behavior, Vol.49, No.5, 997-1002, 1991.
(DOI: 10.1016/0031-9384(91)90213-8,   PubMed: 1886952,   Elsevier: Scopus)
112. Rikisaku Suemitsu, Tomohiko Sano, Masako Yamamoto, Yoshio Arimoto, Fumiki Morimatsu and Takeyuki Nabeshima :
Structural Elcidation of Alterporriol B, a Novel Metabolic Pgment Produced by Alternaria porri (Ellis) Ciferri,
Agricultural and Biological Chemistry, Vol.48, No.10, 2611-2613, 1984.
(DOI: 10.1271/bbb1961.48.2611,   Elsevier: Scopus)

総説・解説:

1. 森下 直樹, 森松 文毅 :
食物アレルギーに対する日本ハムグループの取組み,
明日の食品産業, Vol.3, 25-29, 2014年3月.
2. 森松 文毅 :
日本ハム株式会社 中央研究所における研究成果 : 『人輝く,食の未来』に向けての研究開発,
食肉の科学, Vol.54, No.1, 110-113, 2013年6月.
3. 森松 文毅 :
日本ハム株式会社 中央研究所∼『人輝く,食の未来』に向けての研究開発∼,
畜産技術, Vol.2, 18-19, 2012年2月.
4. 北村 仁美, 森松 文毅 :
企業における食物アレルギーへの取り組み∼食物アレルギー教室∼,
日本調理科学会誌, Vol.44, No.1, 85-87, 2011年1月.
5. 高畑 能久, 森松 文毅 :
抗アレルギー食品の開発と新たな展開,
FFI Journal, Vol.212, No.12, 1016-1023, 2007年12月.
6. R. Sakata, T. Oshida, T. Okiura, T. Okumura, Fumiki Morimatsu and R. Yamada :
Japaner schaetzen hohe Fleichqualitaet Vergleichende Beurteilung von importiertem aus tralischen und US-Rindfleisch,
Fleischwirtschaft, Vol.85, No.2, 16-18, Sep. 2005.
7. 森松 文毅, 高畑 能久 :
低アレルギー食品の開発と動向,
食肉の科学, Vol.46, No.1, 11-18, 2005年6月.
8. 高畑 能久, 森松 文毅 :
アレルゲン除去食品と特定原材料キットの開発,
FOOD STYLE 21, Vol.8, No.2, 56-61, 2004年6月.
9. 野仲 功, 高畑 能久, 森松 文毅 :
食物アレルギー表示の適正化に向けて,
食品工業, Vol.46, No.8, 1-11, 2003年8月.
10. 森松 文毅 :
アレルゲンフリー食品の現状と将来-食品によるアレルギーと,アレルゲンの検出-,
環境管理技術, Vol.21, No.3, 133-137, 2003年7月.
11. 森松 文毅, 高畑 能久 :
アレルギー物質の迅速測定法-ELISA法によるアレルゲン表示特定原材料の検出-,
月刊フードケミカル, Vol.2002, No.12, 68-76, 2002年12月.
12. 森松 文毅 :
食肉のアレルギー -アレルギー緩和の試み-,
食品加工技術, Vol.22, No.2, 70-75, 2002年8月.
13. 髙畑 能久, 森松 文毅 :
特定原材料検査キット「FASTKITエライザ」の開発と応用,
FFIジャーナル, No.206, 23-32, 2002年3月.
14. 佐藤 三佳子, 森松 文毅 :
鶏胸肉エキスの持久力向上・疲労回復効果,
FOOD STYLE 21, No.5, 9, 2001年5月.
15. 森松 文毅 :
食肉と健康に関する最新報告 食肉成分の血中コレステロール低下作用,
ミートジャーナル, Vol.9, 76-86, 2000年9月.
16. 山田 良司, 森松 文毅, 高畑 能久 :
低アレルゲン化食肉加工品及びその安全性向上技術の開発,
食品産業センター技術研究報告, Vol.26, 137-141, 2000年5月.
17. 森松 文毅 :
食肉加工品の栄養特性と多様化,
Health & Meat, Vol.99, 21-27, 1999年8月.
18. 塩田 紀子, 森松 文毅 :
鶏コラーゲンの効果と応用商品,
FOOD STYLE 21, No.8, 45-48, 1999年8月.
19. 高畑 能久, 大森 丘, 藤田 浩太郎, 森松 文毅 :
食物アレルギーを起しにくい食肉加工品の開発,
食品工業, Vol.42, No.4, 22-28, 1999年4月.
20. 森松 文毅 :
ポークペプチドの肝機能向上作用と利用食品,
FOOD STYLE, Vol.21, No.12, 48-51, 1998年12月.
21. 大森 丘, 森松 文毅, 山田 良司 :
食物アレルギー対応ソーセージの安全性管理,
食肉の科学, Vol.39, 166-169, 1998年6月.
22. 田中 還次, 森松 文毅 :
バランスサポート(特定保健用食品)の開発と血清コレステロール値の改善,
FFI Journal, Vol.171, 92-97, 1997年1月.
23. 森松 文毅 :
-特定保健用食品の開発- 「バランスサポート」と血清コレステロール値の改善,
食肉の科学, Vol.37, 34-40, 1996年6月.

国際会議:

1. Fumiki Morimatsu :
Current status of processed meat products in Japan,
Fecoprod Simposium, Asunción, Paraguay, Jul. 2017.
2. M. Sato and Fumiki Morimatsu :
Application of Carnosine and Anserine in Functional Food,
国際カルノシン・アンセリン学会2014要旨集, Tokyo, Aug. 2014.
3. K. Takeshita, Y. Terao, Y. Nishiyama, N. Morishita, T. Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
Development and evaluation of a nucleic acid lateral flow assay for detection of STEC in foods,
127th AOAC International annual meeting, Chicago, Aug. 2013.
4. Y. Nishiyama, T. Yonekita, E. Hojo, K. Kamiya, N. Morishita, T. Matsumoto and Fumiki Morimatsu :
Immunochromatographic assays for detection of allergenic substances in processed foods,
127th AOAC International annual meeting, Chicago, Aug. 2013.
5. K. Kadooka, T. Matsumoto, Fumiki Morimatsu and Y. Katakura :
Carnosine indeces Caco-2 cells to secrete neurotrophic factors and activate SH-SY5Y cells,
Keystone Symposia Conference, Santa Fe,New Mexico, USA, Oct. 2012.
6. Y. Nishiyama, Y. Terao, N. Morishita, T. Matsumono, Fumiki Morimatsu and S. Igimi :
Development of a novel nucleic acid lateral flow assay for detection of Listeria monocytogenes in food,
126th AOAC International Annual Meeting & Exposition, Las Vegas, Oct. 2012.
7. Y. Nishiyama, K. Kamiya, T. Yonekita, N. Morishita, T. Matsumono and Fumiki Morimatsu :
Evaluation of an immunochromatographic assay for simple and rapid detection of Escherichia coli O157,
126th AOAC International Annual Meeting & Exposition, Las Vegas, Oct. 2012.
8. E. Houjo, K. Kamiya, T. Yonekita, Y. Terao, N. Morishita, T. Matsumoto, Fumiki Morimatsu and O. Kawamura :
Single-laboratory validation of an ELISA test kit for the detection of total aflatoxins in corn by comparison with HPLC,
126th AOAC International Annual Meeting & Exposition, Las Vegas, Oct. 2012.
9. 森松 文毅 :
食肉由来の機能性成分,
中国医師協会臨床栄養国際シンポジウム, 舟山市, 中国, 2009年10月.
10. K. Ichie, Y. Taguchi, Y. Takahata, S. Toki, Fumiki Morimatsu, T. Yamanaka, T. Kumagai, Y. Wataya, K. Kimura, Y. Tanaka, K. Ikeda, A. Umetsu, R. Shibata, J. Kurisaki and R. Yamada :
Low Allergic gelatin Prepared from Chicken Cartilage by Acid Processing.,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 714-715, Jul. 1999.
11. S. Toki, K. Ichie, Y. Taguchi, Y. Takahata, Fumiki Morimatsu, T. Yamanaka, T. Kumagai, Y. Wataya, K. Kimura, Y. Tanaka, K. Ikeda, A. Umetsu, R. Shibata, J. Kurisaki and R. Yamada :
Allergenic Properties of Heat-Denatured Collagen are Different Depending on the Collagen Type and the Source.,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 712-713, Jul. 1999.
12. K. Fujita, Y. Takahata, Fumiki Morimatsu, R. Shibata, J. Kurisaki and R. Yamada :
Determination and Elimination of Allergens in Beef and Chicken.,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 710-711, Jul. 1999.
13. T. Matsumoto, A. Ametani, S. Hachimura, A. Iwata, Y. Taguchi, K. Fujita, Fumiki Morimatsu, T. Shigehisa, R. Yamada and S. Kaminogawa :
Intransal Adoministration of Denatured Type- Collagen and Its Fragments can Suppresses Collagen-Induced Arthritis.,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding,, 703-704, Jul. 1999.
14. Y. Taguchi, K. Urashima, K. Fujita, Fumiki Morimatsu, T. Shigehisa, S. Kaminogawa and R. Yamada :
Intransal Administration of Type- Collagen Suppresses Collagen-Induced Arthritis in Mice and Enhances the Effect of an Anti-Inflammatory Drug,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding,, 702-703, Jul. 1999.
15. N. Shioda, K. Urashima, M. Tanaka, Fumiki Morimatsu, K. Tezuka and R. Yamada :
Oral Administration of Chicken Gelatin Peptide Improves Moisture Retention of Skin,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 686-687, Jul. 1999.
16. K. Urashima, Y. Taguchi, Fumiki Morimatsu, Y. Furukawa and R. Yamada :
Papain-Digested Pork Reduces Serum Cholesterol Levels in Rats,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 696-697, Jul. 1999.
17. M. Sato, T Ohmori, Fumiki Morimatsu and R. Yamada :
Pork Hydrolyzed Stimulates Alcohol Metabolism in Rats and Man,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 680-681, Jul. 1999.
18. M. Shimane, K. Fujita, Y. Takahata, Fumiki Morimatsu, F. Furukawa, M. Takigawa and R. Yamada :
Alleviation of Atopic Dermatitis with γ-Linolenic Acid-Containing Sausage,
45th ICoMST 1999. Congress Proceeding, 670-671, Jul. 1999.
19. R. Yamada, J. Kurisaki, R. Sshibata, Y. Takahata, Fumiki Morimatsu and K. Mizumachi :
Specificity of the IgE Antibodies from Allergic Patients Sensitive to Meat Products,
43rd ICoMST 1997 Congress Proceeding, 766-777, Jun. 1997.
20. 楊 素卿, 伊藤 道子, 森松 文毅, 古川 勇次, 木村 修一 :
ラットのアルコール代謝に及ぼすアミノ酸の影響,
Proceeding of the 26th Symposium on Taste and Smell, 153-156, 1993年5月.
21. Fumiki Morimatsu, M. Kodama, M. Komai, M. Ito and S. Kimura :
Effects of Dietary Protein Source on the Palatability to Salty Taste in Rats,
Proceeding of the 22nd Japanese Symposium on the Taste and Smell, 45-48, May 1988.

国内講演発表:

1. 井内 健介, 垣田 満, 花房 世規, 森松 文毅, 大江 瑞絵, 藤井 章夫, 久保田 邦昭, 出口 祥啓 :
徳島大学における知的財産教育,
イノベーション教育学会第7回大会, 2019年11月.
2. 山崎 栄樹, 森松 文毅, 楠本 晃子, 七戸 新太郎, 福本 晋也, 菅沼 啓輔, 横山 直明, 五十嵐 郁男, 玄学 南, 倉園 久生, 石井 利明 :
大学におけるISO/IEC17025認定取得の取り組み,
日本食品微生物学会第38回学術総会, 2017年10月.
3. 山崎 栄樹 and Fumiki Morimatsu :
Testing accuracy control in academic diagnostic center accredited by ISO/IEC 17025, and application of the accreditation to business.,
イノベーションジャパン 2017, Aug. 2017.
4. 山崎 栄樹, 森松 文毅, 福本 晋也, 菅沼 啓輔, 楠本 晃子, 七戸 新太郎, 横山 直明, 五十嵐 郁男, 倉園 久生, 玄学 南, 石井 利明 :
大学における ISO/IEC17025 認定取得の取り組み,
AOAC INTERNAL JAPAN SECTION 2017 年第 20 回記念年次大会, 2017年7月.
5. 山下 舞, 助川 慎, 小松 優太, 勝田 尚樹, 山田 宜永, 藤村 達也, 森松 文毅 :
ランドレース種における増体原因遺伝子の位置的機能的候補のウエスタンブロット解析および多型解析,
日本畜産学会第119回大会要旨集, 2015年3月.
6. 高橋 智, 荒原 一彦, 佐々木 和夫, 森松 文毅, 新井 克彦 :
マウスP19細胞株のフィブロネクチンによるソニックヘッジホッグ遺伝子発現の制御,
日本畜産学会第119回大会要旨集, 2015年3月.
7. 長谷川 隆則, 森松 文毅, 川本 恵子, 日高 智 :
イアコーンサイレージ給与が肥育豚の産肉性に与える影響,
日本畜産学会第119回大会要旨集, 2015年3月.
8. 奥村 朋之, 森松 文毅, 藤原 美華, 畑堀 翔, 福島 学, 松井 望, 田辺 創一, 嵩 秀彦 :
紀州うめどりの機能性向上技術開発,
日本畜産学会第119回大会要旨集, 2015年3月.
9. 江副 美紗子, 若松 純一, 奥村 朋之, 松本 貴之, 森松 文毅 :
鶏肉摂取が末梢体温血流に及ぼす影響,
日本畜産学会第119回大会要旨集, 2015年3月.
10. 楠瀬 睦, 江副 美紗子, 奥村 朋之, 松本 貴之, 森松 文毅, 西邑 隆徳, 若松 純一 :
鶏肉エキス摂取後の末梢体温上昇と抹消血流量および血管拡張との関係,
日本畜産学会第119回大会要旨集, 2015年3月.
11. 小野 貴史, 河口 友美, 牛島 大樹, 竹之内 惇, 森松 文毅, 都築 政起 :
ニワトリQTL解析を行うための肉質分析∼核酸関連物質について∼,
日本家禽学会2015年度春季大会要旨集, 2015年3月.
12. 小林 啓太, 岡庭 就祐, 奥村 朋之, 森松 文毅, 久保田 真敏, 門脇 基二, 藤村 忍 :
鶏肉の風味に脂肪が及ぼす影響に関する研究,
日本家禽学会2015年度春季大会要旨集, 2015年3月.
13. 松本 貴之, 佐藤 三佳子, 森松 文毅, 久恒 辰博, 金子 順, 戸塚 護, 片倉 喜範, 松田 博史, 今林 悦子 :
鶏肉高機能ジペプチドを用いた中高齢者の心身健康維持に関する研究,
第56回日本食肉研究会要旨集, 2015年3月.
14. 藤井 薫, 松本 貴之, 佐藤 三佳子, 森松 文毅, 片倉 喜範 :
カルノシンによる腸管上皮細胞におけるミトコンドリア生合成の促進とその分子制御機構の解明,
日本農芸化学会2015年大会要旨集, 2015年3月.
15. 竹下 佳那, 大槻 隆司, 西山 泰孝, 松本 貴之, 森松 文毅 :
糞便中のカンピロバクター属菌簡易迅速検出法の開発,
平成26年度日本獣医師会獣医学術年次大会要旨集, 2015年2月.
16. Y. Muneta, Y. Yakabe, H. Iseki, H. Kobayashi, Y. Takahagi, Fumiki Morimatsu, H. Sinkai and H. Uenishi :
Serum interleukin-18(IL-18) concentration is a useful indicator to evaluate hygiene status of pig production farm,
18th Federation of Asian Veterinary Associations Congress, Nov. 2014.

その他・研究会:

1. 森松 文毅 :
食品産業で求められる畜産学教育について,
平成25年度畜産学教育協議会シンポジウム, 2014年3月.
2. 森松 文毅 :
企業の人材育成例と大学院教育に求めること,
広島大学大学院生物圏科学研究科大学院GP 「食糧・環境系高度専門実践技術者育成シンポジウム」, 2010年3月.

特許:

1. 米北 太郎, 北條 江里, 神谷 久美子, 森下 直樹, 松本 貴之, 森松 文毅 : 食品成分抽出液および抽出方法, 特願PCT/JP2013/003391 (2015年5月), 特開WO2013/179663 (2015年12月), 特許第6129832号 (2017年4月).
2. 久恒 辰博, 戸塚 護, 森松 文毅, 他7名 : イミダゾールジペプチドを含む剤, 特願2014142910 (2014年7月), 特開2015193582 (2015年11月), 特許第6588666号 (2019年9月).
3. 竹下 佳那, 西山 泰孝, 米北 太郎, 松本 貴之, 森松 文毅 : 非特異反応抑制剤および免疫学的検査方法, 特願2014-106221 (2014年5月), 特開2015-222197 (2015年12月), 特許第6325895号 (2018年4月).
4. 片倉 喜範, 松本 貴之, 佐藤 三佳子, 森松 文毅 : ミトコンドリア活性化剤, 特願2013-239354 (2013年11月), 特開2015-97507 (2015年5月), 特許第6478307号 (2019年2月).
5. 片倉 喜範, 松本 貴之, 佐藤 三佳子, 森松 文毅 : SIRT3およびSIRT6の活性化剤, 特願2013-239355 (2013年11月), 特開2015-97508 (2015年5月), 特許第6403039号 (2018年9月).
6. 西山 泰孝, 寺尾 義孝, 森下 直樹, 松本 貴之, 森松 文毅 : 核酸の検出方法, 特願2013-33332 (2013年2月), 特開2013-198482 (2013年10月), .
7. 大槻 隆司, 北條 江里, 森松 文毅, 他4名 : 抗菌ペプチドを用いた微生物の検出方法及び検出用キット, 特願2013-4091 (2013年1月), 特開2013-164414 (2013年8月), .
8. 寺尾 義孝, 森下 直樹, 松本 貴之, 森松 文毅, 他2名 : 核酸ハイブリダイゼーション用溶液, 特願2012-158587 (2012年7月), 特開2014-18127 (2014年2月), .
9. 佐々木 和夫, 森松 文毅, 加藤 道信 : 神経突起伸張剤, 特願2012-153368 (2012年7月), 特開2014-15415 (2014年1月), .
10. 佐藤 三佳子, 佐々木 和夫, 菅原 幸博, 高畑 能久, 森松 文毅 : 色素沈着抑制用豚子宮エキス, 特願2012-89238 (2012年4月), 特開2013-216624 (2013年10月), .
11. 片倉 喜範, 長谷川 隆則, 松本 貴之, 森松 文毅 : 腸管機能制御剤, 特願2012-71458 (2012年3月), 特開2013-203669 (2013年10月), 特許第6066466号 (2017年1月).
12. 沖浦 智紀, 高萩 陽一, 鬼塚 英一郎, 大石 泰之, 森松 文毅 : 免疫賦活ペプチド及びそれを含む飼料, 特願200960026 (2009年3月), 特開2010209046 (2010年9月), 特許第5397990号 (2013年11月).
13. 平川 標, 前山 佳昭, 松本 貴之, 森松 文毅, 他2名 : NK活性増強剤, 特願2009-48606 (2009年3月), 特開2010-202557 (2010年9月), 特許第5337535号 (2013年8月).
14. 沖浦 智紀, 鬼塚 英一郎, 大石 泰之, 森松 文毅 : 亜臨界水処理装置,亜臨界水処理方法,及び該方法で得られる畜水産飼料又は工業原料, 特願2009-15885 (2009年1月), 特開2010-172793 (2010年8月), .
15. 沖浦 智紀, 大石 泰之, 鬼塚 英一郎, 神山 典樹, 森松 文毅 : 飼料の製造方法, 特願2009-15241 (2009年1月), 特開2010-172202 (2010年8月), .
16. 鬼塚 英一郎, 神山 典樹, 沖浦 智紀, 大石 泰之, 森松 文毅 : 亜臨界水処理方法, 特願2009-1598 (2009年1月), 特開2010-158613 (2010年7月), 特許第5334594号 (2013年8月).
17. 沖浦 智紀, 井原 安洋, 鬼塚 英一郎, 大石 泰之, 村上 博, 森松 文毅 : 豚下痢症改善剤及び豚用飼料, 特願2008-306727 (2008年12月), 特開2009-149636 (2009年7月), 特許第5380059号 (2014年10月).
18. 長谷川 隆則, 松本 貴之, 森松 文毅 : アトピー性皮膚炎緩和剤, 特願2008-212248 (2008年8月), 特開2010-47504 (2010年3月), .
19. 沖浦 智紀, 神山 典樹, 鬼塚 英一郎, 森松 文毅, 大石 泰之 : 油の分離方法, 特願2008-144620 (2008年6月), 特開2009-291665 (2009年12月), .
20. 山田 宜永, 谷口 幸雄, 佐々木 義之, 森松 文毅, 他11名 : ウシ脂肪交雑形成に関わる一塩基多型およびその利用, 特願2007235628 (2007年9月), 特開200965861 (2009年4月), 特許第5281775号 (2013年5月).
21. 佐藤 健司, 田口 靖希, 長谷川 隆則, 森松 文毅, 他3名 : 皮膚組織の再生及び肌質改善効果のあるペプチドを含有する化粧品, 特願2006-189543 (2006年7月), 特開2007-1981 (2007年1月), .
22. 北山 雅彦, 兵頭 秀貴, 村上 博, 井原 安洋, 森松 文毅 : プライマーセット及び食中毒細菌の検出方法, 特願2006-103674 (2006年4月), 特開2007-274934 (2007年10月), .
23. 沖浦 智紀, 大石 泰之, 森松 文毅, 飯倉 一雄 : 蛋白質低分子化物及びそれを含有する飼料素材又は食品素材, 特願2005334764 (2005年11月), 特開2007135488 (2007年6月), 特許第4889286号 (2011年12月).
24. 鬼塚 英一郎, 中村 丈志, 森松 文毅, 西野 憲和 : 食品品質検査試薬,食品品質の検査方法及び食品品質検査キット, 特願2005-146035 (2005年5月), 特開2006-322803 (2006年11月), .
25. 大森 丘, 豊村 浩司, 森松 文毅, 吉田 千香良, 田幸 正邦 : フコイダン含量の測定方法及びフコイダン含有食品, 特願2004378304 (2004年12月), 特開2006184131 (2006年7月), 特許第4413133号 (2009年11月).
26. 沖浦 智紀, 大石 泰之, 森松 文毅, 飯倉 一雄 : 畜水産物中の残留動物用薬剤の抽出液, 特願2004365135 (2004年12月), 特開2006170866 (2006年6月), 特許第4413133号 (2009年11月).
27. 奥村 朋之, 土岐 真治, 松本 貴之, 高畑 能久, 森松 文毅 : 食品成分抽出液, 特願2004-256259 (2004年9月), 特開2006-71509 (2006年3月), .
28. 神谷 尚徳, 森下 直樹, 浦島 浩司, 野仲 功, 高畑 能久, 森松 文毅 : 試料中の物質の測定方法, 特願2004-178962 (2004年6月), 特開2006-3179 (2006年1月), .
29. 佐藤 健司, 中村 考志, 岩井 浩二, 田口 靖希, 長谷川 隆則, 森松 文毅, 豊村 浩司 : 皮膚組織の再生及び肌質改善効果のあるペプチド,並びに該ペプチドを含有する食品,医薬品,又は外用剤, 特願2004-102673 (2004年3月), 特開2005-289819 (2005年10月), .
30. 山本 順一郎, 澤下 直子, 井尻 吉信, 清水 宗茂, 森松 文毅 : 抗血栓作用を有するペプチド, 特願2004-15535 (2004年1月), 特開2004-242672 (2004年1月), .
31. 木村 修一, 楊 素卿, 伊藤 道子, 森松 文毅 : アルコール性肝障害予防用組成物, 特願2003206186 (2003年8月), 特開20042452 (2004年1月), 特許第3479986号 (2003年10月).
32. 森松 文毅, 松本 貴之, 高畑 能久 : 食物アレルゲンの定量システム, 特願2003-149976 (2003年5月), 特開2004-354115 (2004年12月), .
33. 森松 文毅, 高畑 能久, 松本 貴之, 宮澤 いづみ, 清水 宗茂 : 食物アレルゲン,食物アレルゲンの検出方法及び食物アレルギー誘発性食品の検出方法, 特願2002259761 (2002年9月), 特開2003155297 (2003年5月), 特許第4958369号 (2012年3月).
34. 田辺 創一, 西村 敏英, 高畑 能久, 森松 文毅 : 家畜血清アルブミンの免疫学的反応性を有するエピトープ, 特願2002-57150 (2002年3月), 特開2003-252899 (2003年9月), .
35. 松本 貴之, 森松 文毅, 山田 良司, 南 三郎, 他2名 : 関節傷害治療剤及び機能性食品, 特願2002-160828 (2001年6月), 特開2003-48850 (2003年3月), .
36. 森松 文毅, 田口 靖希, 原田 理恵, 藤田 浩太郎 : 関節強化飲料, 特願2000-318921 (2000年10月), 特開2002-125638 (2002年5月), .
37. 山田 良司, 森松 文毅, 田口 靖希, 藤田 浩太郎, 他2名 : スポーツ用食品, 特願2000-239362 (2000年8月), 特開2002-51730 (2002年2月), .
38. 森松 文毅, 大森 丘, 佐藤 三佳子 : 豚肉分解物及びそれを含有する食品, 特願11-251774 (1999年9月), 特開2001-69949 (2001年2月), .
39. 高畑 能久, 藤田 浩太郎, 大森 丘, 森松 文毅, 重久 保, 栗崎 純一, 水町 功子 : 低アレルゲン化食肉製品及びその製造方法, 特願11-86084 (1999年3月), 特開2000125775 (2000年5月), .
40. 浦島 浩司, 塩田 紀子, 市榮 健一, 田口 靖希, 森松 文毅, 重久 保 : 皮膚代謝促進物及び機能性食品, 特願11-45255 (1999年1月), 特開2000-139404 (2000年7月), 特許第4023648号 (2007年10月).
41. 森松 文毅, 大森 丘, 佐藤 三佳子, 重久 保 : アルコ―ル代謝促進作用物, 特願10-376874 (1998年12月), 特開11-276116 (1999年10月), 特許第4163801号 (2008年8月).
42. 市榮 健一, 田口 靖希, 高畑 能久, 森松 文毅, 重久 保 : 低アレルゲン性ゼラチン, 特願10-319929 (1998年10月), 特開2000125775 (2000年5月), 特許第3586686号 (2004年8月).
43. 森松 文毅, 大森 丘, 佐藤 三佳子, 重久 保 : アルコ―ル代謝促進作用物, 特願10-376874 (1998年1月), 特開11-276116 (1999年10月), .
44. 市榮 健一, 田口 靖希, 高畑 能久, 森松 文毅, 重久 保, 栗崎 純一 : 低アレルゲン性ゼラチン, 特願9-210075 (1997年7月), 特開11-32692 (1999年2月), .
45. 森松 文毅, 藤田 浩太郎, 中上 辰芳 : 血中脂質測定用標準食, 特願9-31179 (1997年1月), 特開9-327299 (1997年12月), .
46. 森松 文毅, 高畑 能久, 藤田 浩太郎, 瀧川 雅浩 : 食肉製品及びその製造方法, 特願2002-105842 (1997年1月), 特開2002-325558 (2002年11月), .
47. 森松 文毅, 高畑 能久, 藤田 浩太郎, 瀧川 雅浩 : 食肉製品及びその製造方法, 特願9-210075 (1997年1月), 特開10-191935 (1998年7月), .
48. 森松 文毅, 勝田 新一郎, 中上 辰芳, 佐藤 三佳子 : 血中コレステロール上昇抑制作用を有する食肉製品, 特願8-150175 (1996年5月), 特開9-37736 (1997年2月), 特許第3177629号 (2001年4月).
49. 児玉 基義, 森松 文毅, 宇都 佳裕, 木村 修一 : 豚肉加工品, 特願3-195310 (1991年8月), 特開5-30944 (1993年2月), 特許第2618298号 (1997年3月).

科学研究費補助金 (KAKEN Grants Database @ NII.ac.jp)